14. Jūlijs 2022 16:00
Jaunumi
Ārlietu ministrs aicina uz ciešāku starptautisku koordināciju, saucot Krieviju pie atbildības par tās īstenotajiem noziegumiem Ukrainā

14. jūlijā Hāgā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās starptautiskajā konferencē "Ukraine Accountability Conference", kurā tika apspriests jautājums par Krievijas Federācijas saukšanu pie atbildības par tās īstenotajiem noziegumiem Ukrainā.

Uzrunā Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka šobrīd ir svarīgi gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī nodrošināt Krievijas Federācijas atbildību par zvērībām, kas pastrādātas pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem. Katru dienu Krievijas brutālās, pretlikumīgās darbības rada milzīgas cilvēku ciešanas. Krievijas iebrukums Ukrainā rada arī plašas globālas sekas, tostarp piegādes ķēdes pārrāvumus, enerģētisko krīzi un pārtikas trūkumu. Starptautiskās sabiedrības pienākums un atbildība ir stāties pretī agresoram un aizsargāt starptautiskās kārtības principus.

"Krievijas izvērstais karš pret Ukrainu ir pakļāvis bezprecedenta draudiem noteikumos balstīto starptautisko sistēmu. Mēs esam liecinieki klajam spēka lietojumam pret suverēnu valsti, tādējādi pārkāpjot starptautiskās tiesības. Latvija jau ir iesaistījusies vairākos juridiskos mehānismos, lai vērstos pret Krievijas pastrādātajām masu zvērībām Ukrainā. Mēs apkopojam un analizējam pierādījumus par izdarītajiem noziegumiem. Latvija atbalsta Starptautiskās Krimināltiesas Prokuratūras darbu, izmeklējot kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci Ukrainā. Joprojām pastāv tiesiskā plaisa, lai nodrošinātu, ka agresijas noziegumi tiek izmeklēti un agresori tiek saukti pie atbildības. Mums ir jāstrādā kopā, lai novērstu šo plaisu," sacīja E. Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka īpaši svarīgi ir sniegt visu nepieciešamo atbalstu cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem. "Ukrainas sievietes un bērni ir īpaši pakļauti seksuālai un fiziskai vardarbībai, ko bieži izmanto kā kara ieroci. Latvija sniedz atbalstu cilvēkiem, kas cietuši Krievijas agresijā Ukrainā, īpaši sievietēm un meitenēm. Esam piešķīruši papildu finansējumu kara upuru psiholoģiskās rehabilitācijas nodrošināšanai. Mēs arī atbalstīsim Ukrainas Nacionālā rīcības plāna par sievietēm, mieru un drošību atjaunināšanu. Šobrīd mums kopā jāizstrādā vienota pieeja un politika attiecībā uz atbalstu upuriem, palīdzību un aizsardzību Eiropā un ārpus tās. Krievijas pastrādātie noziegumi nevar un nepaliks nesodīti. Mums ir jāpiemēro visi iespējamie juridiskie mehānismi, lai novērstu esošās tiesiskās nepilnības, tādējādi nodrošinot pilnīgu Krievijas atbildību par agresijas noziegumiem Ukrainā," pauda E. Rinkēvičs.

Informācijai

Kopš šā gada marta sākumā Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eurojust) koordinē valstu nacionālās izmeklēšanas, lai sniegtu atbalstu Ukrainai. Latvijas pārstāvis Eurojust sniedz aktīvu atbalstu starptautiskās sadarbības un rīcības koordinēšanā ar citām valstīm un Starptautisko Krimināltiesu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties