31. Augusts 2022 07:38
Jaunumi
Prokuratūra iesniedz protestu par tiesas spriedumu noraidīt ģenerālprokurora prasību par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu

Ar 2022. gada 26. augusta spriedumu Vidzemes rajona tiesa, izskatot civillietu Latvijas Republikas ģenerālprokurora prasībā pret reliģisko organizāciju „Pirmā Evaņģēliska Jēzus draudze” par tās darbības izbeigšanu, nosprieda prasību par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu noraidīt, izteikt atbildētājai reliģiskajai organizācijai „Pirmā Evaņģēliska Jēzus draudze” brīdinājumu, neizbeidzot tās darbību.

Prasības pieteikums tiesā tika iesniegts 2020. gada 20. martā, Ģenerālprokuratūrā izvērtējot Valsts drošības dienesta vēstuli un pārbaudes materiālus par reliģiskās organizācijas “Pirmā Evaņģēliskā Jēzus draudze” darbību, kurā saskatāmas pazīmes, kas vērtējamas kā pamats šīs reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanai. Saskaņā ar Reliģisko organizāciju likuma 18. panta otrās daļas 1. un 3. punktu, reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi un citiem normatīviem aktiem, kā arī, ja reliģiskā organizācija ar savu darbību (mācību) apdraud demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko mieru un kārtību, kā arī citu personu veselību un tikumību.

Tiesa atzina par pamatotu un pierādītu, ka atbildētājas rīcība ir bijusi pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmes 94., 95. un 106. pantiem, kuros valsts aizsargā personu tiesības uz brīvību un personas neaizskaramību, cilvēka cieņu un godu, tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu. Vienlaikus, nav bijis samērīgi piemērot Reliģisko organizāciju likuma 18. panta otrajā daļā noteikto smagāko sankciju – atbildētājas reliģiskās darbības izbeigšanu. Saskaņā ar Reliģisko organizāciju likuma 18. panta piektās daļas noteikumiem tiesa, ņemot vērā reliģiskās organizācijas izdarītā pārkāpuma smagumu un sekas, kā arī izvērtējot reliģiskās organizācijas darbības mērķi un darbību kopumā, izteikusi brīdinājumu reliģiskajai organizācijai, neizbeidzot tās darbību.

Par tiesas spriedumu 2022. gada 30. augustā prokuratūra iesniedza apelācijas protestu. Tiesas spriedums pārsūdzēts, jo lietā nepareizi konstatēti fakti un nepareizi novērtēti pierādījumi, nav vērtēti visi pierādījumi, sniegts nepareizs lietas apstākļu juridiskais novērtējums.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties