6. Septembris 2022 09:01
Jaunumi
Valsts prezidents: Viedoklis “Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu” kaldināja Satversmes ievadu
Ilmārs Znotiņš, VPK

5. septembrī Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Egila Levita rīkota konference, atzīmējot Latvijas Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas 2012. gada 17. septembra viedokļa “Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu” 10 gadu jubileju.

Toreiz Valsts prezidenta izveidoto Konstitucionālo tiesību komisiju vadīja Egils Levits, un komisija savā darbības laikā sagatavoja viedokļus dažādos jautājumos pēc dažādu valsts institūciju lūguma vai pēc savas iniciatīvas.

Kā diskusijā norādīja E. Levits, viedoklis “Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu” tika veidots pēc komisijas iniciatīvas saistībā ar 2012. gadā notiekošo referendumu par otru valsts valodu: “Man un kolēģiem bija zināms šoks nevis par pašu referendumu, bet par intelektuālo bezpalīdzību izpratnē par Latvijas valsts jēgu un pastāvēšanas pamatiem. Nebija priekšstata par to, kas ir Latvijas valsts, kāda ir Latvijas valsts būtība, kādi ir Latvijas valsts pamati.” “Izveidojām zināmā veidā rokasgrāmatu ne tikai tiesnešiem, ierēdņiem un politiķiem, bet arī pilsoņiem,” turpināja E. Levits.

Šajā viedoklī ietvertie priekšlikumi deva neatsveramu ieguldījumu, nostiprinot Latvijas valsts konstitucionālos pamatus un izstrādājot paplašināto Satversmes ievadu, kurā atspoguļota Satversmes kodola būtība un Satversmes piemērotājiem piešķirta atbildība par Latvijas valsts konstitucionālās identitātes aizsardzību. “Mūsu pašnoteikšanās tiesības un valstsgriba ir negrozāma,” uzvēra E. Levits.

Pateicībā par personisko un būtisko ieguldījumu Latvijas valststiesību attīstībā, Valsts prezidents Egils Levits toreizējās Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas locekļiem Inetai Ziemelei, Gunāram Kusiņam, Daigai Rezevskai, Mārtiņam Mitam, Laurim Liepam, kā arī Valsts prezidentu padomniekiem Inesei Lībiņai-Egnerei, Sandrai Sondorei un Edgaram Pastaram piešķīra Valsts prezidenta medaļu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties