9. Septembris 2022 14:32
Jaunumi
Prokuratūras ekspertu kvalifikāciju novērtē starptautiskā līmenī

Augustā Latvijas Republikas prokuratūra saņēma Ārlietu ministrijas vēstuli, ar kuru tika pārsūtīts Eiropas Komisijas Cilvēkresursu un drošības ģenerāldirektorāta lūgums pagarināt norīkojumu prokuroram Didzim Reigasam darbībai Eiropas birojā krāpšanas apkarošanai (European Anti-Fraud Office – OLAF).

Šāda Eiropas Savienības (ES) iestādes iniciatīva, lūdzot pagarināt norīkojuma termiņu prokuratūras ekspertam, liecina par norīkotā eksperta atbilstību ieņemamajam amatam un augsti novērtētu eksperta kvalifikāciju. Prokurora sākotnējā norīkojuma termiņš bija 2022. gada 30. septembris, bet, ņemot vērā izteikto lūgumu, prokuratūra to pagarinājusi līdz 2024. gada 30. septembrim.

OLAF ir Eiropas Savienības institūcija, kas veic administratīvo izmeklēšanu par krāpšanos ar ES budžetu, korupciju un nopietniem pārkāpumiem ES iestādēs, kā arī izstrādā krāpniecības apkarošanas politiku Eiropas Komisijai. OLAF uzdevums ir ES finanšu interešu un ES nodokļu maksātāju, tostarp Latvijas iedzīvotāju interešu aizsardzība.

Prokurors Didzis Reigass kā nacionālais eksperts izmeklētāja funkcijas pilda OLAF A direktorāta A4 nodaļā, kas nodarbojas ar izmeklēšanu lietās par krāpšanu, korupciju un pārkāpumiem ES fondu finansētos dalītās pārvaldības projektos.

OLAF A4 nodaļas ģeogrāfiskajā kompetencē ietilpst izmeklēšanas Austrijā, Beļģijā, Horvātijā, Igaunijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Latvijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Slovēnijā, Spānijā, Portugālē, kā arī Ziemeļmaķedonijā, Melnkalnē, Serbijā, Bosnijā un Hercegovinā.

“Kopš 2020. gada kopā ar OLAF kolēģiem esmu izmeklējis vairākas lietas par iespējamu krāpšanu ar ES fondu līdzekļiem Latvijā, Polijā, Maltā un Lietuvā, kā arī sniedzis atbalstu OLAF izmeklēšanām citās ES dalībvalstīs,” par savu darbu OLAF stāsta D. Reigass.

Kopš 2020. gada A4 nodaļā ir pabeigtas četras OLAF lietas par iespējamu ES līdzekļu izkrāpšanu tieši Latvijā, kam sekoja OLAF ģenerāldirektora finanšu ieteikumi, kā atgūt ES fondu līdzekļus vairāk nekā 6 miljonu eiro apmērā.

Kā norāda prokurors, tad arī šobrīd norit aktīvs izmeklēšanas darbs vēl vairākās lietās par iespējamu ES fondu līdzekļu izkrāpšanu Latvijā.

Prokuratūras eksperti darbojas vairākās ES institūcijās – Eiropas Savienības Aģentūrā tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eirojust), Eiropas prokuratūrā (EPPO) –, un kopš 2020. gada 1. oktobra arī OLAF. Šāda dalība starptautiskās institūcijās prokuroriem sniedz iespēju paaugstināt profesionālo kvalifikāciju, gūstot vērtīgas zināšanas un plašu pieredzi. Tāpat prokuratūra saskata, ka prokuratūras ekspertu darbība ES institūcijās kalpo arī tādu prokuratūras darbības stratēģijā 2022.–2027. gadam izvirzīto uzdevumu veiksmīgākai sasniegšanai, kā prokuratūras spēju stiprināšana prioritārajos darbības virzienos un prokuroru prasmju attīstība, paaugstinot prokuroru kvalifikāciju starptautiskā līmenī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties