3. Oktobris 2022 08:15
Jaunumi
Valsts prezidents: Konstitucionālo tiesu būtiskākais uzdevums – nosargāt valsts iekārtas pamatvērtības

30. septembrī Valsts prezidents Egils Levits darba vizītes laikā Vīnē sniedza priekšlasījumu Austrijas Konstitucionālās tiesas 102. gadadienas svinīgajā norisē.

Sveicot klātesošos, Valsts prezidents atgādināja, ka Latvijas un Austrijas konstitūcijas ir divas vecākās un joprojām spēkā esošās konstitūcijas Eiropā – tās vienlaikus ir modernas un nākotnei atvērtas.

Turpinājumā Valsts prezidents pievērsās demokrātiskas valsts iekārtas apdraudējumiem. Valsts prezidents atsaucās uz sešām Eiropas Savienības (ES) līguma 2. pantā minētajām pamatvērtībām – cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, līdztiesība, tiesiskums un cilvēktiesības –, kas visām ES dalībvalstīm ir kopējas.

“Tomēr demokrātiskā valsts iekārta mūsdienās ir īpaši apdraudēta. Apdraudējums var nākt gan no ārpuses, piemēram, agresija pret demokrātisku Eiropas valsti, gan no iekšpuses, it sevišķi populisms. Konstitucionālo tiesu svarīgākais uzdevums ir nosargāt šīs pamatvērtības,” skaidroja E. Levits.

Valsts prezidenta ieskatā galvenajai kopējo vērtību aizstāvei ir jābūt nacionālajai konstitucionālajai tiesai, bet īpašos gadījumos, ja nacionālā konstitucionālā tiesa ar šo uzdevumu netiek galā, Eiropas Savienības Tiesai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties