14. Oktobris 2022 16:08
Jaunumi
Rumānija kļūst par septīto dalībnieku apvienotajā izmeklēšanas grupā par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas, iespējams, izdarīti Ukrainā

Rumānijas Ģenerālprokuratūras pārstāvis vakar, 2022. gada 13. oktobrī, Hāgā parakstīja līgumu par dalību apvienotajā izmeklēšanas grupā (turpmāk – AIG) par iespējamiem kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas izdarīti Ukrainā. Tādējādi Rumānija kļuva par 7. dalībnieci AIG, kuru aktīvi atbalsta Eirojusts un kuru 2022. gada 25. martā izveidoja Lietuva, Polija, Ukraina ar Starptautiskās krimināltiesas Prokuratūras (ICC OTP) dalību, vēlāk pievienojoties Igaunijai, Latvijai un Slovākijai. Lai parakstītu līgumu par Rumānijas dalību AIG, uz Hāgu devies arī ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Līgumu par AIG paplašināšanu Eirojusta koordinācijas sanāksmē parakstīja Rumānijas ģenerālprokurore Gabriela Scutea un pārējo sešu AIG dalībvalstu pārstāvji. Šī sanāksme notika pirms 16. Ģenerālprokuroru Konsultatīvā foruma, kas norisinās 13.–14. oktobrī un kura laikā galvenā uzmanība tiek pievērsta tiesiskajiem jautājumiem par karu Ukrainā.

AIG galvenais mērķis ir veicināt un koordinēt izmeklēšanas un kriminālvajāšanas darbības starp iesaistītajām valstīm un Starptautiskās krimināltiesas Prokuratūru (ICC-OTP). Rumānijas dalība pastiprina vēstījumu, ka visi AIG partneri veiks visus iespējamos pasākumus, lai iegūtu pierādījumus par iespējamiem starptautiskajiem kara noziegumiem, kas izdarīti Ukrainā, un sauktu vainīgos pie atbildības.

Lai, ņemot vērā AIG darbības mērķi, varētu uzkrāt, saglabāt un analizēt pierādījumus par kara noziegumiem, tika grozīta Eirojusta Regula. Šobrīd Eirojusts ievieš programmu, lai nodrošinātu pierādījumu iegūšanas procesa norisi, kā arī izstrādā īpašu, šim mērķim paredzētu, datubāzi. Tai pat laikā Eirojusts sniedz arī būtisku loģistikas un darbības atbalstu AIG partneriem, tostarp izmeklētājiem uz vietas Ukrainā.

AIG dod iespēju tiešā veidā vākt informāciju un pierādījumus un apmainīties ar tiem, un nav vajadzības izmantot savstarpējās tiesiskās palīdzības ierastos kanālus. Tāpat šāds sadarbības modelis paredz, ka ar dalībvalsts piekrišanu izmeklētāji var veikt izmeklēšanas darbības ikvienā AIG dalībvalstī.

Līgumu par Latvijas dalību AIG ģenerālprokurors Juris Stukāns parakstīja 2022. gada maijā. “Līdz ar Latvijas pievienošanos AIG, mūsu valsts iegūtos pierādījumus varēs izmantot visas AIG vienošanās puses,” toreiz norādīja ģenerālprokurors.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties