17. Oktobris 2022 15:08
Jaunumi
16. Ģenerālprokuroru Konsultatīvajā forumā diskutē par tiesiskajiem jautājumiem Ukrainas kara kontekstā

13.–14. oktobrī Hāgā norisinājās 16. Ģenerālprokuroru Konsultatīvais forums (forums), kura galvenā tēma – Ukrainas kara tiesiskie jautājumi.

Forumu organizēja Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās – Eirojusts. Foruma dalībnieki apsprieda Eirojusta paplašināto lomu Ukrainā pastrādāto iespējamo kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci kontekstā. Foruma ietvaros ģenerālprokurori tikās ar jauno kolēģi – Ukrainas ģenerālprokuroru Andriju Kostina (Andriy Kostin) kungu – un Starptautiskās krimināltiesas prokuroru Karimu Hana (Karim A.A. Khan KC) kungu. Forumā piedalījās arī ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Forumu vadīja Čehijas ģenerālprokurors Igors Strižs (Igor Stříž) un Francijas Tieslietu ministrijas Krimināllietu un apžēlošanas direktors Olivjē Kristens (Olivier Christen). “Konsultatīvā foruma kārtējā sanāksme sniedz nenovērtējamu iespēju tikties ar kolēģiem. Man ir gods šogad būt foruma sanāksmes līdzpriekšsēdētājam un veicināt pieredzes apmaiņu par Ukrainas kara krimināltiesiskajiem aspektiem,” uzrunājot klātesošos, foruma atklāšanā sacīja Igors Strižs.

Savukārt O. Kristens uzsvēra: “Eiropas Savienība, ievērojot savas vērtības, joprojām ir pilnībā apņēmusies identificēt Ukrainā notikušo zvērību vainīgos un saukt tos pie atbildības. Mūsu operativitāte jau ir ļāvusi mums veikt nozīmīgu likumdošanas darbu, tostarp Eirojusta prerogatīvu paplašināšanu, lai uzlabotu cīņu pret nesodāmību par kara noziegumiem. Šī sanāksme sniedz mums iespēju dalīties pieredzē un apspriest veidus, kā uzlabot mūsu – Eiropas – stratēģiju.”

Eirojusta prezidents Ladislavs Hamrans (Ladislav Hamran) norādīja: “Eirojustam ir gods uzņemt šī foruma sanāksmes dalībniekus. Tiesisko jautājumu par karu Ukrainā apspriešana ir gan savlaicīga, gan ļoti svarīga, jo īpaši, ja tas ietver viedokļu apmaiņu ar Ukrainas ģenerālprokuroru A. Kostinu un Starptautiskās krimināltiesas prokuroru K. Hanu. Nekad bruņotu konfliktu vēsturē juristu kopiena nav reaģējusi ar tādu apņēmību, un es ceru, ka šajā forumā apspriestais vēl vairāk veicinās mūsu kopīgos centienus panākt taisnīgumu Ukrainas tautai.”

Lai stiprinātu Eirojusta atbalstu Ukrainā un citur izdarīto starptautisko noziegumu izmeklēšanai, Aģentūras nolikums tika grozīts, un tagad tajā ir iekļautas skaidras pilnvaras uzkrāt, saglabāt un analizēt pierādījumus par šādiem noziegumiem. Eiropas Savienības tieslietu komisārs Didjē Reinders (Didier Reynders), kā arī Eiropas Komisijas Krimināltiesību direktora vietnieks Pēteris Csonka (Peter Csonka) un Eirojusta prezidents Ladislavs Hamrans par to sīkāk stāstīja savās video uzrunās.

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins un Starptautiskās krimināltiesas prokurors Karims Hans uzstājās ar prezentācijām par kriminālvajāšanu par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas izdarīti Ukrainā. Pēc šīm prezentācijām sekoja foruma dalībnieku un ES institūciju pārstāvju diskusija.

Foruma ietvaros tika apskatīts jautājums par dezinformāciju kibertelpā, kam sekoja diskusija par praktisko pieredzi un izaicinājumiem saistībā ar kriminālvajāšanu par pašreizējo ES sankciju pārkāpumiem pret Krievijas un Baltkrievijas privātpersonām un uzņēmumiem.

Foruma dalībniekiem tika sniegta iespēja tikties arī ar saviem kolēģiem no Dienvidu partnervalstīm (Alžīrijas, Ēģiptes, Jordānijas, Libānas, Lībijas, Marokas un Palestīnas), kuri Hāgā bija ieradušies, lai piedalītos EuroMed ģenerālprokuroru forumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties