21. Oktobris 2022 15:35
Jaunumi
Ģenerālprokuratūra: Tiesas lēmums nebūs šķērslis izdošanas jautājuma izlemšanai

2022. gada 19. oktobrī trīs Latvijas pilsoņiem tika izsniegta ASV Konektikutas štata Lielās zvērināto žūrijas apsūdzība par mēģinājumu kontrabandas veidā uz Krieviju izvest divējāda lietojuma, tai skaitā arī kodoltehnoloģijās izmantojamas, preces.

Apsūdzībā norādīts, ka, sākot ar 2018. gadu, trīs Latvijas pilsoņi, tostarp divi, kuri vadīja Latvijā reģistrētu uzņēmumu, vienojās ar Ukrainas pilsoni un Igaunijas rezidentu, kas vadīja Igaunijā bāzētu uzņēmumu, un citām privātpersonām un juridiskām personām Krievijā ar mērķi pārkāpt ASV eksporta likumus un noteikumus, lai kontrabandas veidā Krievijā ievestu Konektikutā ražotu augstas precizitātes slīpmašīnu, kuras eksportam uz Eiropas Savienības valstīm nav nepieciešama licence, taču tāda ir nepieciešama eksportam un reeksportam uz Krieviju, jo tā var tikt izmantota ieroču ražošanā vai kodolieroču programmā. Apsūdzētie nebija pieprasījuši un viņu rīcībā nebija ASV Tirdzniecības departamenta atļaujas eksportēt vai reeksportēt slīpmašīnu uz Krieviju, kā noteikts 2018. gada Eksporta kontroles reformas likumā un Eksporta administrēšanas noteikumos, kas ierobežo tādu preču eksportu, kas varētu sniegt būtisku ieguldījumu citu valstu militārajā potenciālā vai kaitēt ASV ārpolitikai un nacionālajai drošībai.

ASV varasiestādes, sadarbojoties ar Latvijas varasiestādēm, kravu pārtvēra Rīgā, no kurienes to bija paredzēts nosūtīt uz Krieviju.

Latvijas pilsoņi tika aizturēti 2022. gada 19. oktobrī, Rīgā, savukārt Ukrainas pilsonis tika arestēts Tallinā šī gada 13. jūnijā.

Izmeklēšanu, kas tika uzsākta 2018. gadā ASV, īstenoja ASV varasiestādes - Prokuratūras Konektikutas štata nodaļa, Tirdzniecības departamenta Eksporta uzraudzības birojs, Iekšzemes drošības izmeklēšanas daļa un Federālais izmeklēšanas birojs. Kopš 2020. gada Latvijas Ģenerālprokuratūrā saņemti četri tiesiskās palīdzības lūgumi (TPL) un trīs izdošanas lūgumi. Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļa lēmusi par TPL iespējamību un sadarbībā ar citām tiesībaizsardzības institūcijām - Nodokļu un muitas lietu prokuratūru, Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienestu - kopš 2020. gada nodrošina komplicētu, vairākposmu TPL izpildes koordinēšanu.

Pēc izdošanas lūgumu saņemšanas Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors vērsās Rīgas pilsētas tiesā ar ierosinājumu lemt par izdošanas apcietinājuma piemērošanu apsūdzētajiem Latvijas pilsoņiem. Tiesa 2022. gada 20. oktobrī, izvērtējot visus lietas apstākļus, nolēma nepiemērot apsūdzētajiem izdošanas apcietinājumu, līdz ar to prokuratūra tuvākajā laikā lems par cita drošības līdzekļa piemērošanu apsūdzētajiem.

Šāds tiesas lēmums nenozīmē, ka izdošanas process netiks turpināts. Viens no apsūdzētajiem izdošanai ir piekritis. Drīzumā prokuratūra lems par izdošanas pieļaujamību vai atteikumu personas izdot.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties