24. Oktobris 2022 16:09
Jaunumi / Tiesu prakse
Apkopota Senāta prakse aizgādības, saskarsmes un uzturlīdzekļu jautājumos

Lai veicinātu vienveidīgu tiesu praksi jautājumos, kas saistīti ar aizgādību, saskarsmi, uzturlīdzekļiem un rīcību ar bērna mantu, ir sistematizētas Senāta nolēmumos paustās atziņas šīs kategorijas lietās.

Šie jautājumus ir regulēti Civillikuma pirmās daļas „Ģimenes tiesības” otrās nodaļas „Vecāku un bērnu savstarpējās tiesības un pienākumi” trešajā apakšnodaļā „Aizgādība”.

Tiesu prakses apkopojuma pamatā ir Senāta Administratīvo lietu un Civillietu departamenta nolēmumi, kas sagatavoti lietās par aizgādības tiesībām, saskarsmes tiesībām un uzturlīdzekļu jautājumiem laikā no 2006. gada līdz 2022. gada septembrim.

Pārskatāmībai un lietotāju ērtībai apkopojums ir sadalīts septiņās nodaļās, kurās ir aplūkots kāds svarīgs tiesību jautājums vai jautājumi.

  • Pirmā nodaļa ir par aizgādības tiesībām (par šo tiesību jēdzienu, veidu un noteikšanu).
  • Otrā nodaļa ir veltīta jautājumiem par aizgādības tiesību pārtraukšanu un atņemšanu.
  • Trešā nodaļa ir par saskarsmes tiesībām (tai skaitā arī par saskarsmes tiesību īstenošanas kārtības noteikšanu).
  • Ceturtajā nodaļā ir aplūkoti jautājumi saistībā ar uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu.
  • Piektā nodaļa ir veltīta diviem būtiskiem procesuālajiem jautājumiem lietās, kas skar bērna tiesības un intereses, proti, bērnu tiesību aizsardzības principam un bērna uzklausīšanai, kā arī bērna viedokļa vērtēšanai.
  • Sestā nodaļa ir veltīta procesuālajiem jautājumiem civillietās un administratīvajās lietās.
  • Septītajā nodaļā ir aplūkoti jautājumi par bāriņtiesām, atbalstu ģimenei un vecāku iespējamo kriminālatbildību par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesību, kā arī izvairīšanos no uzturēšanas pārkāpumiem.

Senāta prakses apkopojumu sagatavojusi Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa sadarbībā ar Senāta Administratīvo lietu departamentu un Civillietu departamentu.

Apkopojums “Aizgādība, saskarsme, uzturlīdzekļi. Senāta judikatūras atziņas 2006. gads – 2022. gada septembris” pieejams Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Tiesu prakse/ Tiesu prakses apkopojumi gan pie civiltiesībām, gan pie administratīvajām tiesībām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
TIESU PRAKSE
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties