14. Novembris 2022 14:57
Jaunumi
Eirojusts koordinē operāciju, kas saistīta ar liela mēroga investīciju krāpšanu ar kriptovalūtām

8.–9. novembrī Albānijā, Bulgārijā, Gruzijā, Ziemeļmaķedonijā un Ukrainā notika izmeklēšanas operācija, kas saistīta ar liela mēroga investīciju krāpšanu ar kriptovalūtām. Šo operāciju koordinēja Eirojusts (Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās).

Kopīgās operācijas laikā iepriekš minētajās valstīs notika kratīšanas kopumā 15 zvanu centros un tika aizturēti pieci aizdomās turētie.

Saskaņā ar aplēsēm no šīs liela mēroga krāpšanas varētu būt cietuši simtiem tūkstoši cilvēku. Tiek pieņemts, ka aizdomās turētie ietilpst organizētās noziedzības grupā, kura varētu būt iesaistīta investīciju krāpšanā ar kriptovalūtu izmantošanu. Noziedzīgais tīkls krāpšanas nolūkā izmantoja desmitiem zvanu centru vairākās valstīs un simtiem tiešsaistes platformu. Aizdomās turētie izlikās par brokeriem, kas varētu palīdzēt investoriem gūt lielu peļņu ar nelieliem ieguldījumiem. Patiesībā organizētās noziedzības grupa maldināja cietušos, iegūstot viņu uzticību tiešsaistē, kā arī izmantojot profesionāli izveidotus zvanu centrus vai citus tā dēvētās “sociālās inženierijas” līdzekļus. Cietušie tika pārliecināti veikt ieguldījumus ar noziedzīgās organizācijas kontrolē esošu tīmekļa platformu starpniecību, kā rezultātā tika zaudētas lielas naudas summas. Šī ir līdz šim vēl nepieredzēta mēroga izmeklēšana šāda veida lietās. Izmeklētāji ir atklājuši, ka no krāpšanas ir cietuši simtiem tūkstoši investoru visā pasaulē, sākot jau no 2016. gada. Nodarītie zaudējumi ir aptuveni 50 miljoni eiro katru ceturksni. Izmeklēšanas par datorkrāpšanu tika uzsāktas 2018. gadā, līdz šim krimināllietas pret organizētās noziedzības grupu ir ierosinātas septiņās valstīs.

Eirojusts šajā lietā sekmēja tiesisko sadarbību, izveidojot un finansējot apvienoto izmeklēšanas grupu (AIG), kura izveidota pēc Zviedrijas iestāžu lūguma starp Albāniju, Somiju, Gruziju, Vāciju, Latviju, Spāniju un Ukrainu. Kopumā katrā valstī notiekošās izmeklēšanas koordinācijai un kopīgās operācijas plānošanai tika organizētas 13 koordinācijas sanāksmes. Aģentūra arī sniedza atbalstu starptautisko apcietinājuma lēmumu, Eiropas izmeklēšanas rīkojumu un tiesiskās palīdzības lūgumu trešajām valstīm izpildē. Eiropols sniedza analītisko atbalstu izmeklēšanai un organizēja septiņas operatīvās sanāksmes. Eirojusts izveidoja koordinācijas centru, lai atbalstītu kopīgo operāciju un atvieglotu ātru sadarbību starp iesaistītajām tiesu iestādēm.

Rezultātā notika kratīšanas 15 zvanu centros (6 – Albānijā, 5 – Gruzijā, 3 – Ukrainā, 1 – Ziemeļmaķedonijā), kā arī 27 citos objektos un piecos transportlīdzekļos. Ir aizturēti pieci aizdomās turētie: četri Albānijā un viens Gruzijā.  Ir veiktas apmēram 50 aizdomās turēto un liecinieku nopratināšanas. Ir izņemtas vairāk nekā 500 elektroniskās ierīces (datori, klēpjdatori, zibatmiņas, cietie diski), tāpat arī ir izņemti vairāk nekā 340 000 eiro skaidrā naudā, vairāki mobilie tālruņi, vairāki banku konti, kriptovalūtu maki, nekustamā manta, personu apliecinošie dokumenti un norēķinu kartes, kā arī simtiem citu dokumentu. Potenciālajiem investoriem tiek ieteikts ievērot lielu piesardzību, veicot ieguldījumus tiešsaistē, un pārbaudīt, vai tīmekļvietnes pieder likumīgi strādājošiem uzņēmumiem. Šajā izmeklēšanā piedalījās iestādes no Albānijas, Bulgārijas, Somijas, Gruzijas, Vācijas, Latvijas, Ziemeļmaķedonijas, Spānijas, Zviedrijas un Ukrainas.

Latvijā šajā lietā izmeklēšanu veic Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas, savukārt uzraudzību nodrošina Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors.

Avots: www.eurojust.europa.eu

https://www.eurojust.europa.eu/news/eurojust-coordinates-action-against-massive-investment-fraud-hundreds-thousands-victims

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties