22. Novembris 2022 11:35
Jaunumi
Pētījums par Eiropas integrācijas ietekmi uz tiesu sistēmas darbu
No AT arhīva

Pirmdien, 21. novembrī, notika pētījumu par Eiropas integrācijas ietekmi uz tiesu sistēmas darbu prezentācija. Pētījumi veikti projekta “Atbalsts Ukrainas Augstākās tiesas kapacitātes nostiprināšanai Eiropas integrācijas kontekstā” ietvaros. Tos izstrādāja pētnieki no Latvijas, sadarbojoties ar Ukrainas Augstākās tiesas ekspertiem.

Pētījuma rezultātu prezentāciju atklāja Latvijas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vsevolods Kņazevs (Всеволод Князєв). Sanāksmi vadīja Augstākās tiesas priekšsēdētāja padomniece Solvita Harbaceviča.

Aigars Strupišs ievadrunā norādīja, ka Latvijas dalība Eiropas Savienībā ir valsti stiprinājusi gan ekonomiski, gan politiski, sniegusi drošības sajūtu. Tagad Latvija sniedz atbalstu Ukrainai šī mērķa sasniegšanā. “Dalība Eiropas Savienībā ir ne tikai tiesību aktu, bet arī institūciju pielāgošana. Tiesu vara ir savdabīga institūcija, tā ir diezgan konservatīva institūcija, tāpēc pārmaiņu ieviešana nav viegls process. Tomēr pievienošanās Eiropas Savienības telpai prasa pārmaiņas.”

Vsevolods Kņazevs īsumā informēja par Ukrainas tiesu darbu kara apstākļos, kā arī norādīja, ka Latvijas un Ukrainas tiesu sistēmu sadarbība ir nozīmīgs ieguldījums Ukrainas tiesu sistēmas tuvināšanai Eiropas Savienības standartiem. “Šis projekts ir solis tuvāk dalībai Eiropas Savienībā. Ceru, ka Ukrainai izdosies sasniegt šo mērķi tikpat veiksmīgi, cik reiz tas izdevās Latvijai,” norādīja Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Pētījuma rezultātu apskatā Solvita Harbaceviča analizēja tiesību sistēmas un tiesu darba transformāciju, valstij iestājoties Eiropas Savienībā. Žurnāla “Jurista Vārds” tieslietu redaktore Viktorija Soņeca prezentēja apskatu par prasībām pret dalībvalsti Eiropas Savienības Tiesā, kā arī par prejudiciālo nolēmumu mehānismu. Patērētāju tiesību aizsardzības centra galvenā juriste Zanda Dāvida runāja par Eiropas Savienības tiesas un nacionālo tiesu lomu patērētāju tiesību aizsardzībā, par nacionālo tiesu ex officio pienākumu izvērtēt patērētāju tiesību pārkāpumus. Ekonomisko lietu tiesas tiesnese Vija Kalniņa informēja par Eiropas Savienības tiesībās noteikto valsts atbildības principu un nacionālo tiesu lomu šī principa īstenošanā. Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs un Satversmes tiesas tiesneša palīdze Ieva Šņepste analizēja konstitucionālās tiesas lomu Eiropas Savienībā un konstitucionālās tiesas kompetenci darbā ar Eiropas Savienības tiesībām.

Projekta ietvaros pētījumi sagatavoti angļu valodā un izplatīti Ukrainas Augstākās tiesas pārstāvjiem.

Šis ir Latvijas Ārlietu ministrijas granta projekts, ko 2022. gadā īsteno Tiesu administrācija. Projekta sadarbības partneri ir Latvijas Augstākā tiesa un Ukrainas Augstākā tiesa. Vairāk par projektu lasiet šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties