22. Novembris 2022 14:32
Jaunumi
Vairāk nekā 400 vakantas vietas korekcijas dienestos pie 6,3% bezdarba

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes nekoriģētajiem datiem, 2022. gada septembrī bezdarba līmenis Latvijā ir 6,3%. Lai gan kopš Covid-19 krīzes sākuma tas pakāpeniski samazinās, vēl joprojām ir liels cilvēku skaits, kas nav nodarbināti. Savukārt, korekcijas dienestos joprojām trūkst vairāk kā 400 darbinieku, kas nodrošinās resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšanu un kam būs tieša ietekme uz grūtībās nonākušo cilvēku integrāciju sabiedrībā un darba tirgū.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par iestāžu darbības mērķiem, ikdienas darbu un tā specifiku, kā arī ieguvumiem, Tieslietu ministrijas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta organizētā pasākuma “Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” laikā tika uzrunāti cilvēki, kas vēlas strādāt sabiedrības drošībai nozīmīgu darbu un palīdzēt grūtībās nonākušajiem, kādā no korekcijas dienesta pieejamajām vakancēm Rīgā un Latvijas reģionos.

“Abu iestāžu darbā palīdzēšana - tas nav tāds beznosacījumu palīdzēšanas stāsts. Palīdzēšana šai gadījumā izpaužas ar to ka, abu iestāžu darbinieki ir tie, kas lielā mērā var palīdzēt cilvēkam, kas ir kļūdījies, kas ir izdarījis likuma pārkāpumu, saprast kādi tad ir bijuši tam cēloņi un, protams, arī palīdzēt veidot savu nākotni tā, lai šīs kļūdas neatkārtotos un arī citiem cilvēkiem netiktu nodarīts pāri,” saka M. Papsujevičs.

2021. gada 31. decembrī ieslodzījuma vietās atradās 3183 ieslodzītie, kas sodīti ar brīvības atņemšanu. 2021.gada 31.decembrī Ieslodzījuma vietu pārvaldē pēc amatu saraksta bija 2475,5 amata vietas, taču tā gada vidējais amatpersonu, darbinieku un ierēdņu skaits bija tikai 2199. Uz 2021. gada beigām bija 403 nodarbināto trūkums.

“Ieslodzītais nav kartupeļu maiss, kuru mēs varam ielikt kamerā uz visu termiņu un aizmirst. Ieslodzītais ir cilvēks, kurš ir izdarījis likumpārkāpumu un par to saņēmis sodu – brīvības atņemšanu. Mūsu pirmais uzdevums ir rūpēties par sabiedrības drošību, respektīvi nepieļaut, lai likuma pārkāpējs apdraud sevi vai citus,” uzsver D. Kaļins.

Valsts probācijas dienests ik gadu strādā ar vairāk nekā sešpadsmit tūkstošiem cilvēkiem, kas sodīti ar sabiedrībā izciešamu sodu, vai ir kļuvuši par probācijas klientiem izlīguma un izvērtēšanas ziņojuma sagatavošanas jomās. 2021. gadā vidējais Valsts probācijas dienesta nodarbināto skaits bija 411 nodarbinātie. Valsts probācijas dienests nemitīgi attīstās un tā īstenoto funkciju apjoms palielinās, tāpēc ir būtiski piesaistīt jaunus speciālistus, lai veidotu drošāku sabiedrību. Lai padarītu efektīvāku atlases procesu, darbinieki tiek piesaistīti noteiktos laika periodos, tāpēc interesenti tiek aicināti iepazīties ar pieejamo informāciju un atstāt kontaktinformāciju, lai uzsākot nodarbināto atlasi, personāla speciālists ar viņiem sazinātos.

“Piecu gadu laikā mēs, sadarbībā ar Ieslodzījumu vietu pārvaldi, esam konsultējuši aptuveni 3000 ieslodzītos. Daļa no tiem tiek konsultēta pirms profesionālām apmācībām, kad viņi var iegūt profesiju ieslodzījumu vietā. Bet liela daļa tiek konsultēta pirms iznākšanas no ieslodzījumu vietas - attiecīgi sagatavoti gan darba meklējumiem, gan atsvaidzinātas zināšanas par CV, motivācijas vēstulēm un tādām lietām, kas ir vairāk tehniskas,” stāsta Nodarbinātības valsts aģentūras darba tirgus departamenta karjeras un darba meklētāju atbalsta nodaļas pārstāve Kristīne Ozoliņa.

“Probācijas dienestā cilvēki strādā ne tikai, lai veidotu drošāku sabiedrību, bet, lai veidotu arī gudrāku un labāku sabiedrību. Mēs strādājam ar cilvēkiem, ar kuriem citi nevēlas strādāt. No kuriem citi novērsušies. Kuri patiesībā reizēm paši no sevis ir novērsušies, kuri paši sev arī netic,” dalās ar pieredzi I. Jurevičius.

Pasākumā piedalījās Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Dmitrijs Kaļins, Valsts probācijas dienesta vadītājs Imants Jurevičius, Vadošais probācijas speciālists - Jelgavas 2. nodaļas vadītājs Ivars Ozoliņš, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes loceklis, Rīgas Centrālcietuma uzraudzības daļas uzraugs Edgars Bole, Latvijas Psihiatru asociācijas valdes loceklis un LĀB Sertifikācijas komisijas loceklis psihiatra specialitātē Ņikita Bezborodovs, Nodarbinātības valsts aģentūras darba tirgus departamenta karjeras un darba meklētāju atbalsta nodaļas pārstāve Kristīne Ozoliņa un Valsts probācijas dienesta vecākā probācijas speciāliste un brīvprātīgā darba veicēja Iveta Ādamsone, savukārt diskusiju vadīja TV rīta ziņu programmas vadītāja, žurnāliste un "Pasaules Dabas fonda" vēstnese Kristīne Garklāva.

Pilnais pasākuma ieraksts skatāms: https://fb.watch/gWRhTFIiKL/

Vairāk informācijas par darbu Valsts ieslodzījumu pārvaldē: https://ej.uz/ievp-vakances

Vairāk informācijas par darbu Valsts probācijas dienestā: https://ej.uz/darbsvpd

Par kampaņu

Tieslietu ministrijas kampaņas “Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” mērķis ir piesaistīt darbam Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā jaunus nodarbinātos, kā arī vairot sabiedrības izpratni par iestāžu darbības mērķiem, ikdienas darbu un tā specifiku un ieguvumiem.

Kampaņa tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 10.1.2.0/18/TP/003 "Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2022)" ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties