28. Novembris 2022 10:00
Jaunumi
Aicina piedalīties aptaujā par sabiedrības līdzdalības iespējām

Valsts kanceleja sadarbībā ar pētnieci Indru Manguli ir sagatavojusi iedzīvotāju aptauju “Līdzdalība Latvijā”. Aicinām iedzīvotājus  izteikt domas par līdzdalības iespējām un motivāciju līdzdarboties. Aptaujas mērķis ir gūt labāku izpratni par to, kā veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos lēmumu izstrādē un vairot iedzīvotāju uzticēšanos valsts pārvaldei.

Līdzdalība ir demokrātijas stūrakmens - tā saliedē sabiedrību, vairo valdības un valsts pārvaldes atbildību sabiedrības priekšā. Līdzdalība uzlabo dzīves kvalitāti, ļaujot sabiedrībai veidot savu nākotni. Tās trūkums savukārt ierobežo sabiedrības iespējas ietekmēt svarīgus lēmumus, apklusina sabiedrības balsi un samazina demokrātijas kvalitāti.

Līdzdalība var būt gan formāla, piemēram, publiskas konsultācijas, priekšlikumu un komentāru iesniegšana likumprojektiem, gan neformāla un ikdienišķa, piemēram, talkas, zibakcijas, ziedojumi un cita palīdzība līdzcilvēkiem. Iesaistīšanās mērķis ir sabiedrības kopējais labums.

Aptaujā Valsts kanceleja vēlas noskaidrot Latvijas iedzīvotāju domas par līdzdalību sabiedrībai nozīmīgu lēmumu pieņemšanā un kopumā par iedzīvotāju gatavību iesaistīties sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Aptaujas gaitā iedzīvotājiem tiek lūgts novērtēt gūto pieredzi, sniegt priekšstatu par sabiedrības līdzdalību valstī kopumā, kā arī minēt konkrētus šķēršļus un izteikt priekšlikumus līdzdalības procesa uzlabošanai.

Aptaujas rezultāti tiks analizēti un apkopoti, lai pilnveidotu sabiedrības iesaistīšanas procesu. Aptaujā var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, tostarp arī ārpus Latvijas dzīvojošie. Tās aizpildīšana ir anonīma un aizņem ap 10 minūtēm. Aptaujas norises laiks ir no 2022. gada 24. novembra līdz 12. decembrim.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties