9. Decembris 2022 12:08
Jaunumi
Eksperti pārrunās Latvijas bērnu tiesību aizsardzības ārvalstīs nodrošināšanu

Šī gada 14. decembrī Tieslietu ministrijā notiks ekspertu sanāksme, atskatoties uz  Latvijas bērnu tiesību aizsardzības ārvalstīs nodrošināšanu aizvadītajos piecos gados un turpmākajiem izaicinājumiem. Sanāksmē piedalīsies Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Bāriņtiesu asociācijas, Rīgas bāriņtiesas un Tiesībsarga pārstāvji.

Pirms pieciem gadiem, 2017. gada 14. decembrī, Tieslietu ministrija noslēdza  starpinstitucionālās sadarbības vienošanos ar Ārlietu ministriju, Labklājības ministriju Tiesībsargu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociāciju, paredzot efektīvāk risināt sarežģītas situācijas, kas skar Latvijas bērnu tiesību aizsardzību ārvalstī. Dokuments nosaka katras Latvijas iesaistītās iestādes kompetenci Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzībā ārvalstīs. Vienošanās pirms pieciem gadiem noslēgta, lai novērstu pirms tam izveidojušos nelabvēlīgo praksi, kad iestādes sniedza personām savstarpēji nekoordinētu palīdzību. Noslēgtā vienošanās paredz iesaistītajām pusēm arī koordinēti sadarboties sabiedrības informēšanā par bērnu aprūpes nodrošināšanu ārvalstīs, palīdzības saņemšanas iespējām un nepieciešamību sadarboties ar ārvalsts kompetentajām iestādēm.

Starpinstitūciju sanāksmē iesaistītās puses atskatīsies uz paveikto aizvadīto piecu gadu laikā, diskutēs par pašreizējo situāciju, t.i., kā un cik efektīvi tiek koordināti gadījumi, risinot Latvijas bērnu tiesību aizsardzības ārvalstīs nodrošināšanas jautājumus. Tāpat eksperti pārrunās starptautiskos nolīgumus, gadījumu statistiku, bērnu tiesību aspektus un konsulārā darba aspektus, diskutēs par atbildīgo iestāžu iesaisti un kapacitāti situāciju risināšanā. Vienlaikus sanāksmē pārrunās kopējo situāciju valstī, risinot vecāku domstarpības, bērnu aizbildņu jautājumus un strādājot ar starpvalstu adopcijas gadījumiem. Ņemot vērā pašreizējo situāciju kara skartajā Ukrainā, eksperti pārrunās arī esošo situāciju Latvijā, uzņemot bērnus – kara bēgļus – no Ukrainas, un nodrošinot viņu tiesību aizsardzību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties