14. Decembris 2022 17:10
Jaunumi
Starptautiskie eksperti: Valsts kontroles darbība pilnībā atbilst starptautiskajiem augstāko revīzijas iestāžu standartiem

Noslēgusies š.g. jūnijā sāktā Latvijas Republikas Valsts kontroles darba vērtēšana (Peer Review), kuru atbilstoši starptautiskai praksei un metodoloģijai veica Lietuvas, Dānijas un Slovēnijas augstāko revīzijas iestāžu ekspertu komanda. Līdz ar izvērtējuma noslēgumu, Valsts kontrole ir saņēmusi neatkarīgu vērtējumu iestādes darba efektivitātei un atbilstību starptautiskajiem standartiem un labajai praksei.

Prezentējot izvērtējuma rezultātus, eksperti kopumā atzinīgi novērtēja Valsts kontroles sāktās iniciatīvas iestādes darbības attīstībai, kā arī ekspertiem sniegto atbalstu kvalitatīvam izvērtējumam. Ekspertu vērtējumā Valsts kontrole ir moderna uz attīstību vērsta iestāde, kuras darbība pilnībā atbilst starptautiskajiem augstāko revīzijas iestāžu (ARI) standartiem.

“Valsts kontrolei ir svarīgs profesionāls un neatkarīgs darba izvērtējums. Starptautiski akceptētais veids, kā šādu novērtējumu veikt, ir savstarpējās pārbaudes jeb Peer review. To mērķi ir nodrošināt sabiedrībai neatkarīgu vērtējumu par augstākās revīzijas iestādes darba efektivitāti, atbilstību starptautiskajiem standartiem un labajai praksei. Esmu gandarīts par saņemto novērtējumu Valsts kontroles darbam, kā arī novērtēju sniegtos ieteikumus, kuri būs noderīgi, lai sasniegtu Valsts kontroles stratēģijā nospraustos mērķus,” skaidro valsts kontrolieris Rolands Irklis. 

Vienlaikus eksperti ziņojumā ir snieguši arī rekomendācijas turpmākai Valsts kontroles darba pilnveidei attiecībā revīziju plānošanu, ziņojumu sagatavošanu un kvalitātes kontroles sistēmu.

Nozīmīgākie ekspertu ieteikumi

  • Lietderības revīzijas statuss: eksperti rosina turpināt iekšēji stiprināt principu, stratēģisko prioritāti piešķirot lietderības revīzijām – attiecībā uz to veikšanai novirzāmajiem resursiem, nosakot revīziju tēmas un plānus, kā arī nodrošinot apmācību (t.sk. sertifikāciju un specializāciju). Tas sakrīt ar Valsts kontroles stratēģijā 2021–2025. gadam iekļautajiem mērķiem.
  • Būtiskums: eksperti aicina pastiprinātu uzmanību pievērst “būtiskumam”, plānojot un veicot revīzijas, lai resursus fokusētu uz nozīmīgāko jautājumu izpēti, kuriem ir lielāka ietekme uz publiskā sektora darbības rezultātiem un darba kvalitāti.
  • Līdzsvars starp uzticēšanos un kontroli: eksperti aicina rast līdzsvaru ļoti regulētai un uz kontroli orientētai videi, ņemot vērā iestādes briedumu.

Valsts kontroles darbības efektivitāti vērtēja ekspertu grupa, kuru vada Lietuvas Augstākā revīzijas iestāde. Peer review ekspertu grupā bija arī Dānijas un Slovēnijas Augstākās revīzijas iestāžu pārstāvji.

Ar izvērtējuma rezultātiem  plānojam iepazīstināt arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisiju (SPIRK). Ziņojums latviešu un angļu valodā būs pieejams Valsts kontroles tīmekļvietnē.

Kā notika Valsts kontroles darba vērtēšana?

Pārbaudes virsmērķis bija sniegt objektīvu un starptautiska līmeņa novērtējumu tam, vai Valsts kontroles stratēģiskās plānošanas process un revīzijas tēmu izvēle, atbilstības un lietderības revīzijas metodoloģijas un prakse, kā arī kvalitātes nodrošināšana atbilst un ir izstrādāta saskaņā ar INTOSAI profesionālajiem standartiem. Tāpat Peer Review ietvaros tika paredzēts sniegt ieteikumus Valsts kontroles darba uzlabošanai kopumā.

Salīdzinošā novērtējuma jeb Peer Review pārbaudes aptvēra tādus Valsts kontroles darbības aspektus kā stratēģisko un operatīvo plānošanu, revīziju metodoloģiju un tās piemērošanu atbilstības un lietderības revīzijās, revīziju ieteikumu ieviešanu un revīziju kvalitātes kontroli. Lai sniegtu objektīvu un kvalitatīvu izvērtējumu, ārvalstu eksperti tikās un organizēja intervijas ar SPIRK pārstāvjiem, kā arī ar pārstāvjiem iestādēs un organizācijās, kurās ir notikušas Valsts kontroles revīzijas un kuras iekļautas ekspertu pārbaudes izlasē.

Papildu informācija

Valsts kontrole ir neatkarīga iestāde, kas pārbauda valsts, pašvaldību un citu publisko personu rīcību ar finanšu līdzekļiem un mantu. Lai nodrošinātu starptautiskajos tiesību aktos noteiktā principa par augstāko revīzijas iestāžu neatkarību ievērošanu, Valsts kontroles darbība nav un nevar būt pakļauta citu publiskā sektora institūciju pārbaudēm. Starptautiski akceptētais veids, kā šādu novērtējumu veikt, ir savstarpējās pārbaudes (Peer Review).

Starptautiskais novērtējums tika veikts pamatojoties uz šā gada 24. maijā valsts kontroliera Rolanda Irkļa parakstīto saprašanās memorandu par šādu starptautiska līmeņa izvērtējumu Latvijas Republikas Valsts kontrolē. Memorands tika parakstīts Prāgā, Čehijā Eiropas augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (EUROSAI) kongresam veltītā pasākumā. Iepriekšējo šāda veida pārbaudi Valsts kontrolei veica 2015. gadā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties