16. Decembris 2022 10:41
Jaunumi
Papildina zināšanas par pārrobežu sadarbības iespējām kibernoziegumu izmeklēšanā

7.–9. decembrī Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurore Agrita Valce, Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurori Uģis Valujevs, Andrejs Sirmais un Gunta Vaikule un Latgales tiesas apgabala prokurors Igors Blaževičs bija devušies pieredzes apmaiņas vizītē uz Eirojustu – Eiropas Savienības (ES) aģentūru, kuras darbības mērķis ir veicināt un uzlabot ES dalībvalstu kompetento tiesu varas iestāžu sadarbību, izmeklējot un izvirzot apsūdzības lietās par smagiem pārrobežu un organizētiem noziegumiem, piemēram, terorismu, cilvēku tirdzniecību, narkotiku tirdzniecību, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Pieredzes apmaiņas vizītes mērķis bija veicināt prokuroru izpratni par Eirojusta un Eiropola lomu un iespējām sniegt atbalstu pārrobežu noziegumu, kas saistīti tieši ar kibernoziegumiem, izmeklēšanā. Kibernoziegumu joma ir “pārklājoša”, jo sevī ietver elementu, kas ir saistīts arī ar citu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu.

Vizītes pirmajā dienā prokurori Hāgā apmeklēja Eiropolu, savukārt otrajā un trešajā dienā Eirojustu. Vizītes laikā prokuroriem bija iespēja tuvāk iepazīt Eirojusta un Latvijas pārstāvniecības Eirojustā darbu, kā arī gūt informāciju par Eiropas Tiesiskās sadarbības tīkla un Eiropas Tiesiskā Kibernoziegumu tīkla darbību.

Prokuroriem vizītes laikā tika sniegts ieskats par Eirojusta darbību un tā galvenajiem atbalsta rīkiem krimināltiesiskās sadarbības veicināšanai, kā koordinācijas sanāksmes un koordinācijas centri. Apvienoto izmeklēšanas grupu (AIG) sekretariāta pārstāvji prokuroriem stāstīja par AIG izveidi un Eirojusta atbalsta iespējām AIG darbībai, tai skaitā par pieejamo AIG finansējuma mehānismu. Eirojusta Kibernoziedzības grupas priekšsēdētājs, Spānijas pārstāvja vietnieks Eirojustā iepazīstināja prokurorus ar Eirojusta paveikto kibernoziegumu jomā un labās prakses piemēriem.

Atsevišķa prezentācija bija veltīta projekta SIRIUS aktivitātēm. SIRIUS projektu kopīgi īsteno Eiropols un Eirojusts. Tas ir inovatīvs projekts, kas ietver zināšanu kopīgošanas platformu, kas pieejama tiesu un tiesībaizsardzības iestādēm, lai uzlabotu ES un ASV sadarbību elektronisko pierādījumu iegūšanā (piem. dati no sociālajiem medijiem kā Facebook, Google, Tiktok, utml.). Vairāk nekā puse no visām kriminālizmeklēšanām mūsdienās ietver pārrobežu pieprasījumus piekļūt elektroniskiem pierādījumiem, piemēram, īsziņām, e-pastiem vai ziņapmaiņas lietotnēm. Strauji mainīgajā tiešsaistes vidē izmeklētājiem un prokuroriem ir nepieciešams atbalsts, lai tiktu galā ar informācijas sarežģītību un apjomu un pilnveidotu savas zināšanas par elektronisko datu ieguves mehānismiem no tiešsaistes pakalpojumu sniedzējiem.

Pastāv vairāki faktori, kas cīņu pret kibernoziegumiem padara unikālu un problemātisku. Kibernoziegumiem pēc sava rakstura nav robežu, tie attīstās strauji, reizēm ātrāk, nekā valstu iestādes spēj reaģēt. Kibernoziegumu izmeklēšanu vēl sarežģītāku padara to horizontālais raksturs, jo gandrīz jebkurš nozieguma veids šodien var notikt internetā. Elektronisko pierādījumu iegūšana šādu noziegumu izmeklēšanā rada grūtības, jo dati ir mainīgi un ir vajadzīga īpaša pieredze. Lai nodrošinātu elektronisko pierādījumu savlaicīgu saglabāšanu un pieļaujamību tiesvedībā, būtiska ir tiesībaizsardzības iestāžu sadarbība.

Kā atzina prokurori, pieredzes apmaiņas laikā gūta vērtīga pieredze un papildinātas zināšanas par pārrobežu sadarbību kibernoziegumu apkarošanā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties