16. Decembris 2022 13:59
Jaunumi
Augstākajā tiesā tiesneši no Kirgizstānas mācās par administratīvo procesu Latvijā

Ceturtdien, 15. decembrī, Augstāko tiesu apmeklēja Kirgizstānas administratīvo tiesu tiesnešu delegācija.

Kirgizstānā ir pieņemts Administratīvā procesa likums, kura izstrādē aktīvi piedalījās arī eksperti no Latvijas. Līdz ar to likums pēc sava satura ir ļoti līdzīgs Latvijas Administratīvā procesa likumam. Tieši tādēļ Kirgizstānas kolēģiem ir saistoši iepazīties ar administratīvo tiesu tiesnešu darbu praksē tieši Latvijā.

Augstākajā tiesā delegāciju uzņēma Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, senatores Anita Kovaļevska un Diāna Makarova, kā arī ar ilggadējo pieredzi administratīvā tiesneša amatā dalījās Satversmes tiesas tiesnese Jautrīte Briede. Tikšanos atklāja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, norādot, ka ikvienas izpratnes veicināšana vislabāk īstenojama tieši caur salīdzinošo analīzi, tāpēc šāda pieredzes apmaiņa ir nemainīgi vērtīga.

Veronika Krūmiņa iepazīstināja delegāciju ar vispārīgo informāciju par Latvijas tiesu sistēmu un Augstākās tiesas struktūru, sīkāk pastāstot par Administratīvo lietu departamenta kompetencēm gan kā kasācijas instancei, gan kā pirmajai instancei.

Delegāciju īpaši interesēja administratīvo tiesu tiesnešu darba specifika un tādi jautājumi kā objektīvās izmeklēšanas principa piemērošana praksē, pieteikuma pieļaujamības un pamatotības pārbaudes process tiesā, kā arī aktuāls bija jautājums par tiesu nolēmumu struktūru.

Vizītes ietvaros delegācija apmeklēja arī Administratīvo apgabaltiesu un Administratīvo rajona tiesu. 

Decembrī plānota vēl vienas Kirgizstānas administratīvo tiesnešu grupas vizīte Latvijā.

Vizītes tiek organizētas Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta “Tiesiskuma veicināšana Kirgizstānas Republikā” ietvaros, lai nodrošinātu pieredzes apmaiņu Administratīvā procesa likuma piemērošanā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties