21. Decembris 2022 10:26
Jaunumi
Valsts kontrole: šogad noslēgtas 40 revīzijas un sāktas – 35

2022. gadā Valsts kontrole noslēgusi 40 finanšu, apvienotās, lietderības un atbilstības revīzijas un sākusi 35 jaunas revīzijas. Savukārt saistībā ar pārbaudēm par krīzes finansējuma izlietojumu covid-19 pandēmijas seku likvidēšanai finanšu revīziju ietvaros šogad publiskotas 2 situācijas izpētes un 1 starpziņojums pēc virknes jau 2020. un 2021. gadā publiskotajiem starpziņojumiem un situācijas izpētēm.

Gada griezumā publiskotās revīzijas

Valsts kontrole regulāri tiekas ar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisiju (SPIRK), lai pārrunātu revīzijās konstatēto, t.sk. izteiktos ieteikumus revidējamām vienībām, to ieviešanas statusu un progresu.

2022. gadā Valsts kontrole piedalījās 40 SPIRK sēdēs, kurās darba kārtībā skatīti 17 jautājumi par revīziju rezultātiem, 21 jautājums par ieteikumiem un 14 citi būtiski jautājumi.

Kā nosaka revīziju tēmas?

Finanšu revīziju veikšanu nosaka likums, savukārt lietderības un atbilstības revīziju tēmas Valsts kontrole izvēlas, pamatojoties uz jomu risku novērtējumu. Jomu risku novērtējuma kategorijas, ir saistītas ar politikas īstenošanu, finansēšanu, reformu ietekmi, vadību un uzraudzību, kā arī tiek ņemta vērā sabiedrības interese un saņemtās sūdzības. Kopumā Valsts Kontrole risku novērtējumu veic aptuveni 160 jomām, revīzijas tēmu izvēloties galvenokārt augsta riska jomās sabalansējot to ar tās rīcībā esošiem resursiem.

Nodrošinātās apmācības Latvijā un pasaulē  

  • Pastāvīgi papildināta un aktualizēta Pašvaldību rokasgrāmata, t.sk. ar jaunu sadaļu par nekustamā īpašuma pārvaldību. Tā paredzēta pašvaldību vadītājiem, deputātiem, auditoriem, grāmatvežiem un kapitālsabiedrību vadītājiem.
  • Pašvaldību mācību centrā un sadarbībā ar Valsts kanceleju šogad Valsts kontrole nodrošinājusi apmācības aptuveni 210 dalībniekiem.

Sadarbība ar tiesībaizsardzības u.c. kompetentajām iestādēm atbildības piemērošanai 

Valsts kontrolei ir pilnvaras pārbaudīt, kā tiek izlietoti publiskie līdzekļi, un sniegt ieteikumus to pārvaldības uzlabošanai. Valsts kontrolei nav tiesību sodīt, bet atbilstoši likumam par revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem jāziņo atbildīgajām iestādēm un jāseko līdzi to izskatīšanas gaitai. Šogad:

  • uzsākti trīs kriminālprocesi par iespējamu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un citiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem; turpinās divas resoriskās pārbaudes un 33 kriminālprocesi (t.sk. 13 iztiesāšanas stadijā), kas pēc revīzijām uzsākti iepriekšējos gados;
  • stājies spēkā viens notiesājošs spriedums, ar kuru amatpersonai par dienesta pilnvaru pārsniegšanu piespriests 6020 eiro naudas sods;
  • uzsāktas un turpinās pārbaudes par 48 iespējamajiem administratīvajiem pārkāpumiem, par trīs  administratīvajiem pārkāpumiem piemērots naudassods, 15 pārkāpumu gadījumos amatpersonām izteikts aizrādījums;  
  • uzsākti 19 procesi revīzijā konstatētas nelikumīgas rīcības rezultātā radīto zaudējumu atlīdzināšanai, trīs procesu rezultātā valsts budžetā ir atgūti 66 280 eiro, bez tam 14 gadījumos valsts vai pašvaldības budžetos ir atlīdzināti revīzijā konstatētas nelikumīgas rīcības rezultātā radīti zaudējumi vairāk nekā 16 500 eiro apmērā, nesākot zaudējumu atlīdzināšanas procesu.

TOP panākumi

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties