29. Decembris 2022 08:52
Jaunumi
Ārlietu ministrs: Ir svarīgs Latvijas starptautisko tiesību ekspertu atbalsts Latvijas kandidēšanai ANO Drošības padomes vēlēšanās

28. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Latvijas pārstāvi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautisko tiesību komisijā (International Law Commission - ILC) Mārtiņu Paparinski, kurš šo amatu pildīs no 2023. līdz 2027. gadam.

Ministrs M. Paparinskim novēlēja veiksmi un produktīvu darbu. Viņš ir pirmais Baltijas pārstāvis ANO Starptautisko tiesību komisijā, kurš sīvā konkurencē, panākot starpreģionālu atbalstu, tika ievēlēts 2021. gada 12. novembrī.

Ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka gan šobrīd, gan nākotnē ir un būs svarīgs Latvijas starptautisko tiesību ekspertu redzējums un atbalsts, jo īpaši Latvijas valsts kandidatūrai uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles vietu 2026.-2027. gada termiņam. E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par atsaucību M. Paparinskim turpināt dialogu ar mazo salu valstu pārstāvjiem par klimata pārmaiņu izraisīto seku (jūras līmeņa celšanās) juridiskajiem aspektiem arī pēc ievēlēšanas ILC. "Novērtēsim Jūsu iespējas piedalīties gan ANO tematiskos pasākumos, gan īpaši reģionālajām grupām organizētās diskusijās arī turpmāk," akcentēja ministrs.

Sarunā tika pārrunāti ārpolitiskie jautājumi un atbalsts Ukrainai, jo Latvija šā gada 6. aprīlī ANO Starptautiskajā tiesā iesniedza paziņojumu par iesaistīšanos trešās puses statusā lietā "Ukraina pret Krievijas Federāciju", paužot gatavību sniegt interpretāciju par vairākām ANO 1948. gada "Konvencijas par genocīda nepieļaujamību un sodīšanu par to" normām. Šī bija pirmā reize Latvijas vēsturē, kad tā īsteno savas Starptautiskās tiesas Statūtu 63. pantā ietvertās tiesības. Turklāt Latvija savu deklarāciju iesniedza 2022. gada 21. jūlijā, tādējādi esot pirmā, kas šādu soli spēra.

E. Rinkēvičs pateicās M. Paparinskim par līdz šim sniegto atbalstu, izstrādājot Latvijas deklarāciju par iestāšanos trešās puses statusā Starptautiskajā tiesā izskatāmajā lietā "Ukraina pret Krieviju", kā arī aicināja piedalīties 2023. gada pavasarī Ārlietu ministrijas plānotajā NB8 (Nordic-Baltic Eight) formāta juridisko dienestu vadītāju sanāksmē Latvijā.

Informācija

Starptautisko tiesību komisijas galvenais uzdevums ir starptautisko tiesību progresīva attīstība un kodifikācija. Komisija tika izveidota 1947. gadā, tā apvieno 34 neatkarīgus ekspertus. M. Paparinskim būs iespēja aktīvāk iesaistīties kādā no Komisijas pētītajām tēmām. Tā, piemēram, ILC aplūko šādus tematus - valsts amatpersonu imunitāte ārvalstu kriminālajā jurisdikcijā, vides aizsardzība un bruņoti konflikti, valsts pēctecība un valsts atbildība. Tāpat aktuāls varētu būt jautājums par jūras līmeņa celšanās ietekmi uz mazo salu valstu pastāvēšanu.

M. Paparinskis ir profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās Londonas Universitātes koledžā. Viņam ir plaša starptautiska pieredze kā Latvijas pārstāvim Pastāvīgajā arbitrāžas tiesā, EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesā, Ieguldījumu strīdu izšķiršanas starptautiskā centrā, ES Pamattiesību aģentūras valdē, ANO Konvencijas par robežšķērsojošo ūdensteču un starptautisko ezeru aizsardzību un izmantošanu ekspertu komitejā, Eiropas Padomes Nacionālo minoritāšu ietvara konvencijas ekspertu konsultatīvajā komitejā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties