4. Janvāris 2023 09:04
Jaunumi
Augstākās tiesas muzejs sāk publikāciju sēriju “Muzeja lietu stāsti”

Šodien, 4. janvārī, ar Valsts prezidenta kancelejas rīkotu starptautisku konferenci “Dītrihs Andrejs Lēbers – 100. Vācbaltietis un Latvijas pilsonis, starptautisko tiesību speciālists un laikabiedrs” tiek atzīmēta Baltijas neatkarības cīnītāja, vācbaltu jurista, tiesību zinātnieka un mecenāta simtgade. Dītrihs Andrejs Lēbers bija īpašs cilvēks arī Augstākajai tiesai.

Viņš bija Latvijas Senāta senatora Augusta Lēbera (Loeber) dēls. Kopā ar vecākiem Dītrihs Andrejs Lēbers 1939. gadā devās uz Vāciju, bet Latviju arvien turēja dziļi sirdī. Kad Latvija atguva neatkarību, Dītriha Andreja Lēbera juridiskās zināšanas un pieredze tika dāsni dota Latvijas tiesību sistēmas veidošanai, to atgriežot Eiropas tiesību telpā. Jo īpaši viņš gādāja par Latvijas Senāta mantojuma novērtēšanu un izmantošanu.

Ar Dītriha Andreja Lēbera iniciatīvu 1995. gadā tika izveidots Senatora Augusta Lēbera fonds, kas veicināja Latvijas tiesību zinātņu attīstību un zinātnisko atziņu ieviešanu praksē. Fonds piešķīra prēmijas un stipendijas latviešu tiesībzinātniekiem un atbalstīja projektus, kas veicināja Latvijas tiesību sistēmas atjaunošanu.

Ar fonda vārdu, taču faktiski par Lēbera personiskajiem līdzekļiem 1997.–1998. gadā tika pārizdoti Latvijas Senāta spriedumi (1918–1940) un Lēbera sastādītie rādītāji.

Dītrihs Andrejs Lēbers meklēja un uzturēja kontaktus ar Latvijas Senāta senatoru pēctečiem, kas dzīvoja visā pasaulē. Viņš viņus pulcēja Rīgā, Tiesu pilī, un caur to veidojās Augstākās tiesas saikne ar senatoru bērniem, vēlāk – mazbērniem un nu jau arī mazmazbērniem.

Ar Senatora Augusta Lēbera fonda atbalstu (faktiski – ar Lēbera finansējumu) 1998.gadā izveidots Augstākās tiesas muzejs. Dītrihs Andrejs Lēbers muzejam dāvināja arī vērtīgas lietas, kas saistītas ar viņa tēva jurista un senatora darba gaitām. 

2003. gada 6. janvārī Dītrihs Andrejs Lēbers kopā ar sievu, bērniem un mazdēlu ciemojās Augstākās tiesas muzejā un viesu grāmatā ierakstīja: “Senatora Augusta Lēbera pēcteči pateicas par Latvijas tiesiskā mantojuma saglabāšanu. Novēlam turpināt šo svētīgo darbu.” Un Augstākās tiesas muzejs turpina šo darbu jau 25 gadus.

Atzīmējot muzeja 25. gadu, tieši šodien – muzeja mecenāta 100.dzimšanas dienā – sākam publikāciju sēriju “Muzeja lietu stāsti”. Augstākās tiesas tviterkontā un mājaslapas Vēstures sadaļā šodien ir pirmais ieraksts, bet turpmāk katru piektdienu visa gada garumā tiks publicēts neliels apraksts par kādu no lietām, kas glabājas Augstākās tiesas muzejā.

Šodien fotogrāfija no Dītriha Andreja Lēbera viesošanās Augstākās tiesas muzejā un stāsts par viņu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties