9. Janvāris 2023 17:03
Jaunumi
Konferencē “Naida noziegumi: atpazīt, izmeklēt, novērst!” prezentēs jaunu pētījumu par naida runu un naida noziegumiem

Piektdien, 13. janvārī, no plkst. 10.00 līdz 16.00 Iekšlietu ministrijas lielajā konferenču zālē norisināsies projekta “Kapacitātes celšana un izpratnes veicināšana, lai novērstu un mazinātu neiecietību Latvijā” (CALDER) noslēguma konference “Naida noziegumi: atpazīt, izmeklēt, novērst!”, kuru organizē Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, Tiesu administrāciju, Latvijas Republikas prokuratūru un Valsts policiju. Konferences laikā tiks prezentēti projekta rezultāti, t.sk. jauns pētījums “Naida noziegumi un naida runa. Starptautiskie standarti un Latvijas tiesiskais regulējums un prakse”.

Kā rāda pētījumi un aptaujas, naida noziegumu un naida runas izplatība Latvijā ir pietiekami augsta. Saskaņā ar Valsts policijas datiem laika posmā no 2016. gada līdz 2020. gadam saņemts 121 iesniegums par iespējamiem naida noziedzīgajiem nodarījumiem. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa, aptuveni 80% gadījumu personas izvēlas neziņot par naida runu un naida noziegumiem.

Lai mazinātu naida runas un naida noziegumu izplatību Latvijā, kopš 2021. gada sadarbojoties  Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei, Sabiedrības integrācijas fondam, Tiesu administrācijai, Latvijas Republikas prokuratūrai un Valsts policijai, CALDER ietvaros celta 64 tiesnešu, prokuroru, Valsts policijas, Sabiedrības integrācijas fonda darbinieku ekspertīze naida runas un naida noziegumu identificēšanā, efektīvā izmeklēšanā un tiesību normu piemērošanā, kā arī izvērtēts pašreizējais tiesiskais regulējums.

“Naida runa un naida noziegumi ir nopietni draudi līdztiesībai un nediskriminācijai, kā arī sociālajai saliedētībai, tāpēc jāapkaro jau pašā saknē. Divu gadu garumā ir īstenots ļoti nozīmīgs projekts ar Eiropas Komisijas un valsts budžeta atbalstu. Būtisks tādēļ, ka mums ir izdevies apvienot sadarbībai nozīmīgākos partnerus naida runas un naida noziegumu apkarošanā. Projekts ir jāskata gan no juridiskā aspekta, gan psihosociālā. Visas iestādes kopumā ir piedalījušās gan vērienīga pētījuma izstrādē, gan jaunas mācību programmas izstrādē, aprobēšanā un ieviešanā. Ir ļoti svarīgi, lai naida runa un naida noziegumi tiktu identificēti jau savlaicīgi, lai cilvēki zinātu, kur vērsties, ja ar to ir saskarušies, un, lai tiesībsargājošās iestādes varētu saukt pie atbildības personas, kas veikušas naida noziegumu saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvo regulējumu,” skaidro Zaiga Pūce, Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore.

Projekta noslēguma konferencē “Naida noziegumi: atpazīt, izmeklēt, novērst!” Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore Kristīne Dupate prezentēs projekta ietvaros veikto pētījumu par starptautiskajām saistībām un standartu naida noziegumu jomā, Latvijas tiesisko regulējumu un tā atbilstību starptautiskajām prasībām, kā arī Latvijas tiesu prakses naida noziegumu jomā analīzi. Tāpat tiks prezentēti ieteikumi naida runas un naida noziegumu apkarošanai atbilstoši starptautisko tiesību praksei.

“Novērojumi liecina, ka naida noziegumi un naida runa mūsu sabiedrībā arvien netiek atpazīti. Turklāt to skaits pieaug, un tam iemesli nav meklējami tikai saspringtajā politiskajā (kara Ukrainā) situācijā. Tā kā naida noziegumu novēršana un apkarošana ietver ne tikai juridiskus aspektus, konferences mērķis ir sapulcināt vadošos ekspertus dažādu zinātņu jomās, lai diskutētu naida noziegumu cēloņus, nepieciešamos pasākumus to novēršanai, pievēršoties arī tādiem svarīgiem tiesību jautājumiem kā Latvijas tiesiskā regulējuma un tā piemērošanas praksē atbilstību starptautisko tiesību prasībām,” iezīmē Kristīne Dupate.

Savukārt ekspertu diskusijās runās par aktuālajiem jautājumiem un izaicinājumiem naida noziegumu un naida runas jomā.

Paneļdiskusija “Naida noziegumu cēloņi un sekas: ietekme uz indivīdu, grupu un sabiedrību” piedalīsies Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelita Kamenska, profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers, Latvijas sabiedrisko mediju tiesībsardze, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Anda Rožukalne un Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce. Diskusiju moderēs Sigita Zankovska-Odiņa.

Paneļdiskusijā “Naida noziegumi: no prevencijas līdz sodam” piedalīsies  pulkvežleitnants, Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis, tiesas pārstāvis, Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas juridiskā padomniece Kristīne Pakārkle, Juhs Mati Sominens (Juha-Matti Suominen), Helsinku policijas departamenta detektīvs  - galvenais inspektors. Diskusiju moderēs Kristīne Dupate.

Būtiski ir arī uzzināt citu valstu pieredzi naida noziegumu mazināšanā, tādēļ konferencē piedalīsies Helsinku policijas pārstāvis  - Juhs Mati Sominens, kurš, dalīsies ar Somijas pieredzi naida runas un naida noziegumu tiesisko regulējumu nodoma pierādīšanai, identifikācijas metodēm, rīkiem, praktiskām darbībām un ziņošanu par iespējamiem gadījumiem no policijas viedokļa.

Plānots, ka konferencē piedalīsies jomas eksperti - tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, dažādu atbildīgo valsts iestāžu, NVO un augstskolu pārstāvji, kā arī žurnālisti.

Konference norisināsies Iekšlietu ministrijas lielajā konferenču zālē, Čiekurkalna 1. līnijā 1, Rīga. Konference notiks latviešu un angļu valodā. Tiks nodrošināts sinhronais tulkojums. Dalība konferencē tikai ar iepriekšēju pieteikšanos. Plašāka informācija par konferenci: www.sif.gov.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties