16. Janvāris 2023 10:59
Jaunumi
Sākas valsts vienotais jurista eksāmens ziemas sesijā

Šodien, 16. janvārī, 147 tiesību zinātnes studenti Latvijas augstskolās sāks kārtot valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu. Eksāmens dažādās tiesību jomās noritēs līdz 31. janvārim.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena mērķis ir izveidot vienlīdz augstu kvalitātes latiņu visiem Latvijas juristiem. Šāds atskaites punkts kvalitatīvai jurista izglītībai ir visas sabiedrības interesēs – iegūt profesionālu jurista pakalpojumu savu tiesību aizsardzībai. Līdzšinējie valsts eksāmenu rezultāti neglaimojoši atspoguļo reālo situāciju jurisprudences studijās. Augstskolām būtu jāpakārto savi mācību standarti vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena standartam, nevis otrādi.”

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja Laila Medina: “Sabiedrības funkcionēšana ir sarežģīts process un tādi neizbēgami ir arī likumi, kas regulē šos procesus. Likumi un tiesu prakse ir savstarpēji cieši saistīti un atrodas nepārtrauktā dinamiskā attīstībā. Valsts vienotā jurista eksāmena mērķis ir novērtēt, vai students ir gatavs patstāvīgi risināt dažādus juridiskos jautājumus, kas neizbēgami būs jārisina ikdienas darba dzīvē. Pēc eksāmena sekmīgas nokārtošanas students pilnvērtīgi ienāks juristu saimē, kurā būs jāspēj nodrošināt kvalitatīvu darbību likumdošanas vai likumu piemērošanas jomās. Tādēļ studentiem eksāmenā būs jāspēj parādīt ne tikai teorētiskās zināšanas par tiesību sistēmu, bet jādemonstrē  prasme piemērot tās praktiski. Tas prasa vienlaikus gan spēju raudzīties plaši uz tiesību nozaru mijiedarbību, gan pietiekamu uzmanību pamanīt svarīgu un reizēm izšķirošu detaļu. Tieši šādu zināšanu un prasmju kopumu novēlu visiem eksāmena studentiem!”

2023. gada ziemas sesijā valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens noritēs šādos datumos:

  • 16. janvārī konstitucionālo tiesību, administratīvo tiesību un administratīvā procesa tiesību jomā;
  • 19. janvārī starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā;
  • 24. janvārī tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā;
  • 27. janvārī krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību jomā;
  • 31. janvārī civiltiesību, civilprocesa tiesību un komerctiesību jomā.

Eksāmenu kārtos 147 studenti no piecām augstskolām: Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Biznesa augstskolas "Turība", Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Vairāk par trīs ceturtdaļām studentu (112 no 147 studentiem) eksāmenu kārtos atkārtoti, bet 35 studenti eksāmenu kārtos pirmo reizi. No 112 studentiem, kuriem jāpārkārto eksāmens, 28 studentiem ir jāpārkārto tikai viena eksāmena joma, 35 studentiem jāpārkārto divas jomas, 49 studentiem jāpārkārto viss eksāmens.

Nākamais valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens notiks 2023. gada vasarā.

Papildu informācija

2022. gada vasarā eksāmenu kārtoja 186 studenti un to nokārtoja (tostarp apstrīdēšanas rezultātā) 48 studenti.

Plašāka informācija par eksāmenu atrodama Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties