10. Februāris 2023 10:52
Jaunumi
Valsts prezidents: Starptautiskajai sabiedrībai jābūt gatavai nodrošināt tiesiskumu un nepieļaut Krievijas nesodāmību
Ilmārs Znotiņš, VPK

10. februārī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāru Didjē Reindersu (Mr Didier Reynders), lai pārrunātu juridisko ietvaru īpaša (ad hoc) starptautiska tribunāla izveidei Krievijas agresijas nozieguma izmeklēšanai un iztiesāšanai.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja ES līdzšinējo darbu juridisku priekšnoteikumu radīšanā Krievijas saukšanai pie atbildības. E. Levits īpaši apsveica Eiropas Parlamenta 19. janvārī pieņemto rezolūciju, kas aicina izveidot starptautisku tribunālu, lai saskaņā ar starptautiskajām tiesībām sauktu Krieviju pie atbildības par agresiju Ukrainā, un 9.–10. februārī Eiropadomē atbalstīto Starptautiska centra agresijas nozieguma izmeklēšanai (ICPA) izveidi.

“Starptautiskajai sabiedrībai jāreaģē stingri, vienoti un izlēmīgi, lai panāktu valsts un individuālo atbildību par Krievijas veiktajiem noziegumiem pret Ukrainu. Jānovērš jebkādi mēģinājumi graut starptautisko kārtību un vājināt starptautisko standartu ievērošanu,” uzsvēra Valsts prezidents.

D. Reinderss pateicās par līdzšinējo Latvijas aktīvo balsi idejas par tribunāla izveidi skaidrošanā ne vien Eiropas, bet arī globālā līmenī. Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija turpinās dažādos starptautiskajos formātos aicināt atbalstīt tribunāla izveidi, tādējādi sūtot Krievijai nepārprotamu signālu: starptautiskā sabiedrība būs gatava nodrošināt starptautisko tiesiskumu un nepieļaus nesodāmību.

Valsts prezidents arī atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi saglabāt sankciju politiku pret Krieviju, novēršot iespējas sankciju apiešanai gan nacionālajā, gan ES līmenī. “Jāatrod juridiski mehānismi, kā Ukrainas valsts atjaunošanai pārņemt un izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus. Agresoram ir jāatlīdzina Ukrainai radītie zaudējumi, kas ar katru dienu tikai pieaug,” norādīja E. Levits.

Sarunas noslēgumā Eiropas Savienības tieslietu komisārs atzinīgi izteicās par tiesiskuma un likuma varas darbību Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties