10. Februāris 2023 11:00
Jaunumi
Augstākās tiesas un Eiropas Savienības Tiesas dialogs stiprina tiesiskumu Eiropā
No AT arhīva

Augstākā tiesa ir Eiropas Savienības Tiesas dabīgs un uzticams dialoga partneris, tādēļ ir svarīgi ne tikai stiprināt šo dialogu tiesu ikdienas darbā, bet arī komunicēt par to sabiedrībai – Eiropas Savienības Tiesas (EST) delegācijas vizītē Augstākajā tiesā uzsvēra EST tiesnese Ineta Ziemele.

Savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs norādīja, ka tiesu kopējais darbs tiesiskuma stiprināšanā Eiropā ir ne tikai tikšanās vai dialogs prejudiciālo nolēmumu procedūrā. “Mēs strādājam ar Eiropas Savienības tiesībām ikdienā. Mēs redzam to nozīmi lietu izlemšanā. Tas padara mūsu redzējumu par sadarbības formām un modeļiem zināmā mērā pragmatisku, proti, tādu, kurā vairāk skatāmies no praktiskā viedokļa,” sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Arī EST delegācijas vizīte Augstākajā tiesā 9. februārī bija virzīta informācijas apmaiņai starp tiesnešiem un sarunai par ciešāku sadarbību starp tiesām kā iestādēm.

Eiropas Savienības Tiesas (EST) tiesnese Ineta Ziemele un Vispārējās tiesas tiesnese Inga Reine ar Augstākās tiesas senatoriem pārrunāja aktuālo EST judikatūru. Īpaši nozīmīgi – par patiesā labuma guvējiem un personas datu aizsardzību, par tiesas pieejamības principu (tiesībām piedalīties lietas izskatīšanā) un izņēmumiem no šī principa, kā arī citiem aktuāliem jautājumiem.

Savukārt EST sekretārs Alfredo Kalots Eskobars (Alfredo Calot Escobar), Daudzvalodības ģenerāldirekcijas ģenerāldirektors Tjerī Lefēvrs (Thierry Lefèvre), Informācijas ģenerāldirekcijas ģenerāldirektore Raluka Lavīnija Peika (Raluca-Lavinia Peica), Pētniecības un dokumentācijas direkcijas direktore Čelestīna Jannone (Celestina Iannone), kā arī Preses un informācijas nodaļas vadītājs Huans Karloss Gonsaless Alvaress (Juan Carlos Gonzalez Alvarez) tikās ar Augstākās tiesas Administrācijas vadītāju Sandru Lapiņu, Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāju Anitu Zikmani un Komunikācijas nodaļas vadītāju Rasmu Zvejnieci. Pārrunāta tiesu sadarbība pētniecības un dokumentācijas jautājumos, lai veidotu efektīvus tiesnešu dialogam nepieciešamos rīkus un saturu, kā arī informācijas apmaiņa komunikācijas jautājumos, veidojot arī kopīgu dialogu ar sabiedrību Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties