17. Februāris 2023 12:47
Jaunumi
Zināmi ceturtā valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena rezultāti

Ceturto valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu ziemas sesijā sekmīgi nokārtojuši kopumā 36 studenti no Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes. Eksāmenu pavisam kārtoja 139 studenti no piecām augstskolām – Biznesa augstskolas “Turība”, Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Kā liecina kvalifikācijas eksāmena rezultāti, tad ziemas sesijā to sekmīgi nokārtojuši 26 % studentu. 47 studenti nav nokārtojuši eksāmenu tikai vienā vai divās tiesību jomās. Šiem studentiem nākamajā semestrī būs tiesības kārtot eksāmenu tikai tajās jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums. Savukārt 56 studentiem eksāmens būs jāpārkārto pilnībā. Līdz šā gada 20. martam studējošie, kuri nav apmierināti ar eksāmena rezultātu, var to apstrīdēt.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: Apsveicu studentus, kas sekmīgi nokārtojuši eksāmenu! Novēlu turēt augstu profesionalitātes latiņu un stiprināt tiesiskumu Latvijā. Demokrātiskas tiesiskas valsts pastāvēšanas prasība ir augsta tiesību piemērošanas kultūra. Valsts vienotā jurista eksāmena rezultāti parāda to, cik eksāmens ir būtisks, lai to nodrošinātu un lai katrs cilvēks varētu paļauties, ka saņem atbilstošu juridisko pakalpojumu. Tā ir arī mācībstunda augstskolām izvērtēt piedāvātā satura un kvalitātes atbilstību augsti kvalificētam juristam nepieciešamajām kompetencēm un zināšanām.”

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāte Laila Medina: “Valsts vienotā jurista eksāmena ieviešana ir nopietns solis juridiskās izglītības ekselences sasniegšanai, un Eksāmena komisija pēc eksāmena rezultātu izvērtēšanas turpinās darbu pie eksāmena procesa pilnveidošanas. Vēlos uzsvērt, ka eksāmens ir studiju procesa noslēguma posms, un eksāmena rezultāti liecina par nepieciešamību augstskolām padziļināti vērtēt juridiskās izglītības norises kvalitāti. Tikai kopīgi ir iespējams sasniegt mērķi – augsti kvalificētu profesionāļu ienākšana Latvijas juristu saimē!”

Eksāmenā tika pārbaudītas zināšanas piecās jomās: konstitucionālās tiesības, administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības; starptautiskās un Eiropas Savienības tiesības; tiesību teorija, tiesību filozofija un Latvijas tiesību vēsture; krimināltiesības un kriminālprocesa tiesības; civiltiesības, civilprocesa tiesības un komerctiesības.

Izvērtējot eksāmena rezultātus, var secināt visgrūtākā šajā eksāmenā bijusi tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures joma, savukārt visveiksmīgākā – krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību joma.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens norisināsies 2023. gada vasaras sesijā.

Papildu informācija

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā.

Pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu 2021. gadā sekmīgi nokārtoja 33 % studējošo, otro eksāmenu ziemas sesijā nokārtoja 32 % no studējošajiem, taču trešo eksāmenu vasaras sesijā nokārtoja 21 % no studējošajiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties