28. Februāris 2023 17:18
Jaunumi
Ārlietu ministrs: ANO Cilvēktiesību padomei jāturpina stingri reaģēt uz Krievijas pastrādātajiem cilvēktiesību pārkāpumiem

28. februārī Ženēvā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzrunāja ANO Cilvēktiesību padomi. Ministrs atzīmēja, ka jau vairāk nekā gadu esam liecinieki Krievijas īstenotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā. "Pagājušajā gadā starptautiskā sabiedrība stingri reaģēja, apturot Krievijas dalību ANO Cilvēktiesību padomē. Agresoram nav vietas Apvienoto Nāciju Organizācijā, kas iestājas par demokrātisko pamatvērtību un cilvēktiesību aizsardzību," norādīja ārlietu ministrs. E. Rinkēvičs atzinīgi novērtēja ANO Cilvēktiesību padomes darbu un tās izveidoto Izmeklēšanas komisiju Krievijas pastrādāto cilvēktiesību pārkāpumu Ukrainā dokumentēšanai un izmeklēšanai. "Krievijas noziegumi nevar palikt nesodīti," uzsvēra ārlietu ministrs.

Ministrs pauda stingru atbalstu ANO Cilvēktiesību padomes lēmumam izveidot īpašā ziņotāja mandātu par cilvēktiesību situāciju Krievijā. Svarīgi nodrošināt īpašā ziņotāja pilnvērtīgu darbu, lai efektīvi uzraudzītu cilvēktiesību pārkāpumus un represijas pret pilsonisko sabiedrību Krievijā. Ārlietu ministrs arī aicināja turpināt uzraudzīt cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā. "Mēs nosodām represijas pret miermīlīgiem protestētājiem, neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem un pilsoniskās sabiedrības organizācijām. Latvija turpinās atbalstīt pilsoniskās sabiedrības un neatkarīgo mediju darbu," norādīja E. Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka dažādu konfliktu laikā sievietes un meitenes bieži tiek pakļautas ar dzimumu saistītai vardarbībai. Latvija atbalsta sievietes un meitenes, kuras cietušas no Krievijas zvērības Ukrainā: "Mēs sniedzam psiholoģisku atbalstu vardarbības upuriem. To apliecina rehabilitācijas centra Ukrainā izveide kara noziegumos cietušajiem. Dzimumu līdztiesībai jābūt vienai no mūsu prioritātēm drošas un taisnīgas sabiedrības labā."

Šogad aprit ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 75. gadskārta. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka cilvēktiesības ir brīvības, taisnīguma un miera pamats. Starptautiskajai sabiedrībai jābūt vienotai, aizsargājot deklarācijā iestrādātos cilvēktiesību principus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties