14. Marts 2023 09:26
Jaunumi
Tiesā nonāk krimināllieta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonu izmeklēto krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā 1 443 072 eiro apmērā, t. i., lielā apmērā, kas izdarīta organizētā grupā, kā arī divas no šīm personām – par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.    

Saskaņā ar apsūdzību kāds vīrietis, kurš kā SIA vadītājs bija atbildīgs par sabiedrības saimniecisko darbu un arī par nodokļu atskaitēs sniegtās informācijas patiesumu, tostarp par aprēķinātajām un valsts budžetā iemaksājamajām nodokļu un citu tiem pielīdzināto maksājumu summām, mantkārīgu motīvu vadīts, piesaistot divas personas (līdzapsūdzētos), izveidoja organizētu grupu, kas viņa vadībā kontrolēja uzņēmumus, tostarp fiktīvus uzņēmumus, dokumentāli noformēja un deklarēja VID faktiski nenotikušus priekšnodokļa darījumus starp SIA un organizētās grupas kontrolē esošajiem uzņēmumiem, tostarp fiktīviem uzņēmumiem. Tādā veidā laika periodā no 2018. gada februāra līdz 2020. gada jūnijam SIA vārdā netika veikti aprēķinātā pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmuma ienākuma nodokļa maksājumi valsts budžetā pilnā apmērā. Noziedzīgo darbību rezultātā valstij tika nodarīti zaudējumi vairāk nekā 1 443 072 eiro apmērā.

Turklāt divas no apsūdzētajām personām, darbojoties saskaņoti personu grupā, nolūkā slēpt un maskēt izvairīšanās no nodokļu nomaksas rezultātā noziedzīgi iegūtos līdzekļus 410 647 eiro apmērā pārskaitīja tos starp savā kontrolē esošo uzņēmumu kontiem, kā arī uz citu personu kontrolē esošajiem fiktīvu uzņēmumu kontiem. Tādējādi viņi slēpa un maskēja noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu piederību un izcelsmi un ieguva tos savā valdījumā.

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.  

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties