24. Marts 2023 10:35
Jaunumi
Vai Latvijai nepieciešama vēstures politika? Publikāciju cikls LV portālā
Latvijas Vēstnesis

Vēstures pētniecība Latvijā no valsts puses ir tikusi ilgstoši atstāta novārtā. Publikāciju ciklā par vēstures politiku LV portāls apkopo muzeju speciālistu, vēsturnieku, sociologu, filosofu u. c. viedokļus par to, vai un kāpēc Latvijai ir nepieciešams ieguldīt vēstures zinātnē, ar ko tā atšķiras no vēstures komunikācijas, vai Latvijā ir nepieciešams veidot vēstures politiku un kādai tai jābūt?

1949. gada 25. marta deportāciju dienas kontekstā nupat publicēta intervija ar vēstures zinātņu doktori, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētnieci Dainu Bleieri par deportācijām, kolaboracionismu un okupācijas seku novākšanu arī mūsos pašos: Padomju mantojumu varam saskatīt visai paradoksālos veidos.

Krievijas Federācijas ilggadēji īstenotā agresīvā, impēriskā politika ir cieši saistīta ar izkropļotu vēstures interpretāciju. Sabiedrības zināšanu un intereses trūkums par vēsturi, tai skaitā Latvijā, nereti izrādījies auglīga augsne ideoloģiskām manipulācijām, nekritiskam agresijas un kara attaisnojumam.

"Kā veicināt sabiedrības interesi par valsts pamatiem, vērtībām un vēsturi? Galu galā, kāda un vai vispār tam mūsdienu pasaulē ir nozīme? Vēstures politika ir samērā jauns jēdziens, par kuru Latvijā vēl ir maz diskutēts. Taču, piemēram, Valsts prezidents Egils Levits ir paudis, ka "vēstures politika ir katrai demokrātiskai valstij nepieciešama," par tematisko atvērumu pauž LV portāla galvenā redaktore Edīte Brikmane. Tematisko sadaļu "Vēstures politika" LV portāls regulāri papildinās ar jaunām intervijām un viedokļiem. Ieskatam dažas publikācijas, kas šobrīd pieejamas:

LV portāls pieder pie "Latvijas Vēstneša" valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformas, kura aptver — vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals.lv, žurnāls "Jurista Vārds" / juristavards.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties