4. Aprīlis 2023 14:48
Jaunumi
Prasīs slēgt pārdomātākas vienošanās par profesionālās darbības ierobežojumiem pēc amatu atstāšanas kapitālsabiedrībās

Otrdien, 4. aprīlī, Ministru kabinets izskatīja informatīvo ziņojumu “Par publisku personu kapitālsabiedrību darbinieku profesionālās darbības ierobežojumiem pēc amata pilnvaru izbeigšanās”, kurā Valsts kanceleja ir izstrādājusi skaidrojumu – kādas konkrētas secīgas darbības valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām turpmāk būs jāveic, izvērtējot, vai ir nepieciešama vienošanās slēgšana ar darbinieku par ierobežojumiem profesionālajai darbībai, beidzot pildīt amata pienākumus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, un kas jāņem vērā noslēdzot šādu vienošanos.

Prasot šādu vienošanās un tās nosacījumu objektīvās nepieciešamības pamatojuma sniegšanu, mērķis ir panāk, lai šādas vienošanās tiktu slēgtas tikai īpašos gadījumos, tādējādi novēršot arī publiskās personas līdzekļu nelietderīgas izmantošanas riskus.

Kapitālsabiedrību pārvaldības tīmekļvietnē valstskapitals.gov.lv ir ievietots šis skaidrojums - secīgi veicamās darbības, kas izpildāmas, slēdzot šādu vienošanos ar darbinieku par profesionālās darbības ierobežojumiem.

Informatīvajā ziņojumā ir secināts, ka tiesiskais regulējums attiecībā uz vienošanās slēgšanu par profesionālās darbības ierobežojumiem Latvijā ir pietiekams, bet ir nepieciešams publiskā sektora darba devējiem vairāk skaidrot un radīt izpratni par profesionālās darbības ierobežojumu piemērošanas tiesiskajām īpatnībām, lietderību un šādu atlīdzības izmaksu veikšanas un deklarēšanas kārtību. Ziņojumā sniegtas vadlīnijas, kādi soļi jāveic kapitālsabiedrību pārvaldības institūcijās, izvērtējot pašas kapitālsabiedrības konkurences stāvokli tirgū un konkrētu amatu atbilstību profesionālās darbības ierobežojumu noteikšanai tiem.

Valdībā izskatītais informatīvais ziņojums paredz, ka kapitāla daļu turētājiem ir jāinformē valsts kapitālsabiedrības par nepieciešamību veikt šādu izvērtējumu vienošanās slēgšanai ar darbinieku par profesionālās darbības ierobežojumu, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijai par to ir jāinformē valsts augstskolas, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai – pašvaldības.

Valsts kanceleja, izpildot Ministru prezidenta 2021. gada 9. aprīļa rezolūciju un izstrādājot šo informatīvo ziņojumu, ņēma vērā Valsts kontroles revīzijas ziņojumā “Vai profesionālās darbības ierobežojums publiskajā sektorā tiek noteikts tiesiski?” (04.03.2021.) identificētos riskus un izanalizēja esošo tiesisko regulējumu identificēto risku vadībai, kā arī izstrādāja ieteikumus profesionālās darbības ierobežojumu noteikšanas tiesiskā regulējuma un tā piemērošanas prakses uzlabošanai.

Valsts kancelejas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par pareizu atzīta Valsts kontroles revīzijas ziņojumā paustā atziņa, ka “vienošanās ar darbinieku par profesionālās darbības ierobežojumu publiskajā sektorā būtu jābūt izņēmumam, nevis ierastai praksei”.

Ar informatīvo ziņojumu “Par publisku personu kapitālsabiedrību darbinieku profesionālās darbības ierobežojumiem pēc amata pilnvaru izbeigšanās” varat iepazīties Tiesību aktu projektu portālā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties