6. Aprīlis 2023 16:20
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs ar jaunajiem tiesnešiem runā par tiesneša lomu un izaicinājumiem
No AT arhīva

Septiņiem jaunajiem tiesnešiem, kas nesen sākuši savas darba gaitas, 6.aprīlī bija iedvesmojoša mācību diena Augstākajā tiesā. Viņi tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Aigaru Strupišu un iepazina arī Latvijas tiesu vēsturi.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja lekcija “Tiesneša loma un izaicinājumi 21.gadsimtā” nebija tikai lekcija – tā bija saruna par tiesneša misiju un profesionāls padoms jaunajiem kolēģiem viņu turpmākajai darba ikdienai. Arī par “klupšanas akmeņiem”, kam jaunajiem tiesnešiem pievērst uzmanību,– par sava darba organizāciju, kritisko domāšanu un lietu risināšanas metodi, arī par tiesneša disciplināro atbildību un ētiku.   

Noslēdzot sarunu, Augstākās tiesas priekšsēdētājs aicināja jaunos tiesnešus atcerēties, ka tiesnesis nav darbinieks, kas strādā vadītāja vadībā. Ikviens tiesnesis ir konstitucionāla ranga amatpersona, kura pienākums ir pa tiešo realizēt Satversmes 92.pantu – ikviena tiesības uz taisnīgu tiesu. Tas ir tiesneša pienākums un misija.  

Pēc lekcijas jaunie tiesneši devas nelielā ekskursijā pa Tiesu pili un Augstākās tiesas muzejā iepazinās ar Latvijas tiesu vēsturi, kas parāda tiesnešu īpašo lomu visos vēstures posmos.

Jauno tiesnešu dienā Augstākajā tiesā piedalījās Rīgas pilsētas tiesas tiesneši Ilona Sabīne Sviķe, Laura Smukule  un Dans Dinaņins, Ekonomisko lietu tiesas tiesnesis Miks Čevers, Rīgas rajona tiesas tiesneši Guntis Lauskis un Evija Ofkante un Kurzemes rajona tiesas tiesnesis Kristaps Bresis.

Jauno tiesnešu mācību programma ir ievadmācība jaunajiem tiesnešiem, lai sagatavotu patstāvīgam tiesneša darbam. Programmu īsteno Latvijas Tiesnešu mācību centrs sadarbībā ar pieredzējušiem tiesnešiem un dažādu nozaru vadošajiem profesionāļiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties