11. Aprīlis 2023 14:26
Jaunumi
Latvijai ir iespēja uzlabot vērtējumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā

11. aprīlī Ministru kabinets pieņēma zināšanai Iekšlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, atļaujot Latvijai pieteikties Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas (MONEYVAL) 6. novērtēšanas kārtai, kas dos iespēju starptautiskā mērogā parādīt, ka Latvija ir būtiski pilnveidojusi savus rādītājus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā.

Šobrīd vienīgais spēkā esošais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēmas novērtējums ir MONEYVAL 2018. gada Latvijas 5. kārtas novērtējums ar tā negatīvajiem vērtējumiem. Latvija pēdējo piecu gadu laikā ir ieguldījusi ievērojamus resursus, lai panāktu progresu NILLTPFN sistēmas efektivitātes veicināšanā un ir gatava pieteikties MONEYVAL 6. novērtēšanas kārtai. Kopš 2018. gada Latvija ir veidojusi koordinētu NILLTPFN politiku, vienlaicīgi stiprinot Latvijas iestāžu kapacitāti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā.

Konsekventas NILLTPFN politikas īstenošanu apliecina arī kārtējais Iekšlietu ministrijas vadībā sagatavotais pasākumu plāns noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanai 2023.-2025. gadam, kuru valdība apstiprināja  2022. gada 13. decembrī. Tā rezultātā jau vairāku starptautisko organizāciju ziņojumos tiek augsti novērtēts Latvijas paveiktais NILLTPFN sistēmas stiprināšanā, apstiprinot veikto reformu un uzlabojumu nepieciešamību. Vienlaikus Latvijas ekspertu praktiskā pieredze un izpratne par MONEYVAL savstarpējiem novērtējumiem, to procedūru un metodoloģiju ir būtiski augusi.

MONEYVAL dalībvalstu eksperti jau izstrādā novērtēšanas procedūru un 6. novērtējuma kārtu plāno uzsākt ne agrāk kā 2024. gada oktobrī, kad varētu notikt pirmā klātienes vizīte dalībvalstī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties