11. Aprīlis 2023 14:28
Jaunumi
Tiesai no jauna jāvērtē bijušās maksātnespējas administratores lieta apsūdzībā par piesavināšanos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

Senāta Krimināllietu departaments 6. aprīlī atcēla Rīgas apgabaltiesas 2022. gada 11. janvāra nolēmumu un nodeva jaunai izskatīšanai krimināllietu bijušās maksātnespējas administratores apsūdzībā par piesavināšanos lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Senāts konstatēja, ka apelācijas instances tiesa nolēmumā nav sniegusi atbildi uz visiem apsūdzētās personas aizstāves apelācijas sūdzībā norādītajiem argumentiem, kuru izvērtējumam ir būtiska nozīme.

Izskatāmajā lietā ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētā atzīta par vainīgu un sodīta par diviem noziedzīgiem nodarījumiem – piesavināšanos lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu – saistībā ar divu fizisku personu maksātnespējas procesiem. Apsūdzībā norādīts, ka apsūdzētā bija piekļuvusi fiziskas personas maksātnespējas procesā iegūtajiem naudas līdzekļiem no izsoles nodrošinājuma maksājuma un no nekustamā īpašuma izsoles. Īstenojot savu nodomu, apsūdzētā administratore prettiesiski ieguva naudas līdzekļus lielā apmērā, kurus izlietoja savām vajadzībām.

Ar Rīgas rajona tiesas spriedumu galīgais sods apsūdzētajai noteikts brīvības atņemšana uz 2 gadiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas un zvērināta advokāta amatus uz 3 gadiem. Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Senāts, atceļot apgabaltiesas lēmumu, atzina, ka apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi uz nozieguma izdarīšanas brīdi spēkā esošo normatīvo regulējumu, kas noteica maksātnespējas administratora kompetenci un rīcību fizisko personu maksātnespējas lietās, un bez juridiska pamatojuma deklaratīvi atzinusi par pareiziem pirmās instances tiesas secinājumus par apsūdzētajai izvirzīto apsūdzību.

Tāpat Senāts konstatēja, ka apelācijas instances tiesa, saistībā ar abu fizisko personu maksātnespējas procesiem, nav veikusi krimināltiesisko normu salīdzināšanu ar nodarījumu faktiskajiem apstākļiem, ņemot vērā visus attiecīgā noziedzīgā nodarījuma sastāva elementus, un savus atzinumus par minēto noziedzīgo nodarījumu objektīvās puses esību apsūdzētās darbībās nav pamatojusi.

Tāpēc lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Senāta lēmums. Lieta Nr. SKK-23/2023 (11514004316)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties