14. Aprīlis 2023 14:04
Jaunumi
Senatori un padomnieki referē Latvijas Universitātes zinātniskajā konferencē

Latvijas Universitātes 81. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros šonedēļ Juridiskajā fakultātē notika plenārsēde un četras sekciju sēdes, kurās bagātīgu pienesumu devuši arī Augstākās tiesas senatori un zinātniski analītiskie padomnieki, kas vienlaikus ir arī Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēki.

Piektdien plenārsēdē “Tiesību ierobežojumu pieļaujamība un attaisnojamība demokrātiskā tiesiskā valstī” ar priekšlasījumu par to, vai demokrātijā var būt aizliegtās tēmas, uzstājās Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, akcentējot un analizējot mūžīgo jautājumu par vārda brīvības robežām.  

Plenārsēdes turpinājumā Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras sekcijā “Demokrātiska tiesiska valsts – mērķi, uzdevumi un vērtības (teorijas, filozofijas, vēstures, ētikas un socioloģijas aspekti)” Senāta Administratīvo lietu departamenta senators docents Jānis Pleps referēja par konstitucionālā pārākuma principu demokrātiskā tiesiskā valstī, savukārt Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas padomniece docente Elīna Grigore-Bāra analizē procesuālā taisnīguma nozīmi demokrātiskas tiesiskas valsts tiesvedībā.

Civiltiesību sekcijai, kas notika 11.aprīlī, šogad tēma bija “Privātautonomija un tās ierobežojumi”. Šajā sekcijā ar referātiem uzstājās trīs Senāta Civillietu departamenta senatori. Profesors Kaspars Balodis referēja par Civillikuma 1415. panatu un tā piemērošanas robežām, docents Erlens Kalniņš apskatīja apbūves tiesības nodibināšanas problemātiskos aspektus, savukārt lektore Kristīne Zīle referēja par testatora gribas ierobežojumiem.

13. aprīlī sekcijā, kas bija veltīta mediācijas aktualitātēm, ar referātu par mediācijas un civilprocesa mijiedarbību – mediācijas ieteikšanu un plānošanu atsevišķu kategoriju lietās uzstājās Senāta Civillietu departamenta senatore Zane Pētersone.

Zinātniskās konferences nedēļa noslēdzas ar doktorantu sekciju “Tiesību zinātnes nākotnei”, kurā par sava zinātniski pētnieciskā darba gada rezultātiem referē arī Senāta Civillietu departamenta zinātniski analītiskā padomniece Viktorija Soņeca. Viņas referāta tēma ir par interešu pārstāvību Eiropas Savienības tiesību kontekstā un tās ietekmi uz nacionālo tiesību sistēmu.

Latvijas Universitātes 81. starptautiskā zinātniskā konference turpināsies līdz pat maijam. Arī Juridiskajā fakultātē konferences sekcijas turpināsies nākamās divas nedēļas.

Vairāk par LU 81.zinātnisko konferenci

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties