19. Aprīlis 2023 13:16
Jaunumi
Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisija izskata disciplinārlietas pret zvērinātiem tiesu izpildītājiem

Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisija (Disciplinārlietu komisija) 2023. gada 18. aprīļa sēdē izskatīja divas disciplinārlietas pret zvērinātiem tiesu izpildītājiem, ko ierosinājis tieslietu ministrs.

Vienu disciplinārlietu tieslietu ministrs ierosinājis ar 2023. gada 13. marta rīkojumu par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību, neievērojot normatīvajos aktos noteiktās akta par fakta fiksēšanu sastādīšanas un saturam izvirzītās prasības.

Disciplinārlietu komisija atzina, ka zvērināts tiesu izpildītājs, sastādot aktu par fakta fiksēšanu, nav ievērojis Ministru kabineta 2021. gada 21. decembra noteikumu Nr. 867 "Kārtība, kādā zvērināts tiesu izpildītājs fiksē faktus" 16.2., 16.3. un 16.4. apakšpunktā noteiktās prasības, kā arī pārkāpis minēto noteikumu 20. punktu, aktā par fakta fiksēšanu iekļaujot savus secinājumus, slēdzienus vai pieļāvumus par fiksējamo faktu. Tāpat konstatēts, ka tiesu izpildītājs nepamatoti piedalījās juridiskas personas dalībnieku sapulcē, kuru nebija lūgts fiksēt.

Izvērtējot disciplinārlietā konstatētos apstākļus, zvērināta tiesu izpildītāja komisijas sēdē sniegto mutvārdu paskaidrojumu un vainas daļēju atzīšanu, kā arī izdarītā disciplinārā pārkāpuma raksturu un sekas, un ziņas, kas raksturo iepriekšējo darbu zvērināta tiesu izpildītāja amatā, Disciplinārlietu komisija, pamatojoties uz Tiesu izpildītāju likuma 66. panta pirmās daļas 1. punktu, nolēma izteikt zvērinātam tiesu izpildītājam piezīmi par zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošu normatīvo aktu būtisku pārkāpumu, kas radījis kaitējumu valsts interesēm. Disciplinārlietu komisijas lēmums ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Savukārt otru disciplinārlietu tieslietu ministrs ierosinājis ar 2023. gada 13. marta rīkojumu pret zvērinātu tiesu izpildītāju par Tiesu izpildītāju likuma 45. panta pirmās daļas pārkāpumu.

Normatīvo aktu pārkāpums zvērināta tiesu izpildītāja rīcībā izpaudies kā izpildu lietas par uzturlīdzekļu piedziņu ar izpildi pabeigšana nepilnus trīs gadus pēc uzturlīdzekļu parāda nomaksas. Savlaicīgi nepabeidzot izpildu lietu ar izpildi, nepamatoti ilgi netika dzēsta piedziņas atzīme parādnieka nekustamajam īpašumam.

Izskatot disciplinārlietu, Disciplinārlietu komisija ņēma vērā un būtisku nozīmi piešķīra apstāklim, ka tiesu izpildītāja rīcības rezultātā, savlaicīgi nepabeidzot izpildu lietu ar izpildi un nepamatoti ilgi nedzēšot parādnieka nekustamajam īpašumam piedziņas atzīmi, nav iestājušās nelabvēlīgas sekas izpildu lietas dalībniekiem.

Izvērtējot disciplinārlietā konstatētos apstākļus, kā arī izdarītā disciplinārā pārkāpuma raksturu un sekas, un ziņas, kas raksturo iepriekšējo darbu zvērināta tiesu izpildītāja amatā, Disciplinārlietu komisija, pamatojoties uz Tiesu izpildītāju likuma 65. panta pirmās daļas 4. punktu, nolēma nepiemērot disciplinārsodu un lēmumu nosūtīt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei, lai tā izskaidrotu zvērinātam tiesu izpildītājam viņa rīcības nepareizību. Disciplinārlietu komisijas lēmums nav pārsūdzams.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties