20. Aprīlis 2023 17:39
Jaunumi
Projekta ietvaros stiprinās Eiropas Tiesiskās sadarbības tīkla kapacitāti Latvijā

Trešdien, 19. aprīlī, Tieslietu ministrijā atklāts projekts, kas paredz stiprināt un veicināt Latvijas tiesiskās sadarbības tīkla (Latvijas tīkls) kapacitāti. Projekta ietvaros plānots palielināt nacionālo ieguldījumu Eiropas tiesiskās sadarbības tīkla (ETST) ietvaros un stiprināt ETST darbību un atpazīstamību kopumā. Projekta atklāšanas pasākumā piedalījās esošie Latvijas tīkla sadarbības partneri, kā arī uzaicinātie iestāžu pārstāvji, kuri izrādījuši interesi par ETST darbību. Lai veicinātu Latvijas tīkla atpazīstamību, pasākumā piedalījās arī tiesu priekšsēdētāji un tiesneši.

Latvija 2011. gadā pievienojās Eiropas Tiesiskās sadarbības tīklam, vienlaikus Tieslietu ministrija kļuva kā vadošais tīkla kontaktpunkts. Kopumā ETST darbojas vairākas Latvijas pārvaldes iestādes, kas ir atbildīgas par tiesu iestāžu sadarbību civillietās un komerclietās, kā arī juridisko profesiju pārstāvju apvienības. Laikam ritot, pārskatot līdzšinējo Latvijas tīkla darbību, projekta ietvaros nolemts to uzlabot, stiprināt, modernizēt, piesaistīt jaunus sadarbības partnerus, kā arī izveidot un izplatīt informatīvo materiālu sabiedrībai un profesionāļu vidū par dažādiem juridiskiem jautājumiem ar pārrobežu aspektu.

Projektā līdz 2024. gada 1. jūlijam plānots:

  • uzlabot LTST esošo un jauno partneru izpratni par tīkla darbību un partneru funkcijām tīkla ietvaros;
  • izveidot un izplatīt sabiedrībā un profesionāļu vidū informatīvos materiālus (audio, video) par dažādiem juridiskiem jautājumiem fokusējoties uz pārrobežu aspektiem (valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība, mantojums, šķiršanās, uzturlīdzekļi, bērnu tiesību jautājumi u.c.), par kuriem LTST partneri var sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros.

Atklājot pasākumu, Tieslietu ministrijas pārstāvji un arī Tieslietu ministrijas ilggadēji sadarbības partneri dalījās pieredzē kā Latvijas tīkls darbojās līdz šīm un kā darbojas nacionālie tīkli citās valstīs. Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktors Ilvars Turkopuls informēja par ETST izveidošanas priekšnosacījumiem un pašreizējo situāciju. Turpinājumā Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktora vietniece Anastasija Jumakova informēja par galvenajiem ETST uzdevumiem un kādu atbalstu tas var sniegt.

Savukārt Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins dalījās pieredzē par notāru tīkla darbību. Rīgas pilsētas tiesas priekšsēdētāja vietniece Sanita Strakše dalījās labās prakses piemērā starp Latvijas un Vācijas tiesu.

Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta juriste Līva Upena sniedza piemērus, kā tīkls darbojas Čehijā, Vācijā, Horvātijā, Somijā, Francijā un Portugālē. Savukārt Tieslietu ministrijas Projektu departamenta Projektu plānošanas un īstenošanas nodaļas vadītājs Uldis Kārklevalks informēja par projekta aktivitātēm un sasniedzamiem mērķiem.

Pasākuma noslēgumā Latvijas tīkla vienojās par turpmāko tīkla attīstību un kopīgu sadarbības veicināšanu.

Plašāk par projektu šeit.

Papildu informācija

ETST ir Eiropas Savienības dalībvalstu kontaktpunktu tīkls, kur meklēt praktisku informāciju par tiesu iestāžu sadarbību. Šim nolūkam ir izveidota mājas lapa, kurā kā vienas pieturas aģentūrā ir apkopota informācija par dalībvalstīm, Kopienas tiesībām, Eiropas tiesībām un dažādām civiltiesību un komerctiesību tēmām un krimināltiesību tēmām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties