5. Jūnijs 2023 15:01
Jaunumi
Senāta Administratīvo lietu departamenta padomnieki organizē pirmo tikšanos ar pirmās un apelācijas instances tiesas tiesnešu palīgiem
Augstākā tiesa

Par tradīciju ir kļuvusi Senāta Administratīvo lietu departamenta senatoru ikgadējā tikšanās ar Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas tiesnešiem. Taču 2023. gada 2. jūnijā Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskie padomnieki pirmo reizi Augstākajā tiesā organizēja tikšanos ar Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas tiesnešu palīgiem. Tikšanās mērķis bija veidot kopēju platformu, kurā diskutēt par aktuāliem tiesību jautājumiem un apmainīties ar pieredzi.

Tikšanās pamatā norisinājās klātienē. Savukārt tie tiesnešu palīgi, kuriem nebija iespējams piedalīties klātienē, tikšanos varēja vērot un diskusijā piedalīties attālināti. Kopā no rajona tiesas un apgabaltiesas piedalījās 56 tiesnešu palīgi.

Tikšanās pirmajā daļā tika prezentēts administratīvo lietu monitorings jeb Senāta aktuālās atziņas par administratīvo lietu izskatīšanas procesuālajiem aspektiem pirmās un apelācijas instances tiesā, kas izriet no Senāta 2022. gada nolēmumiem. Monitoringa prezentācijā tika pārrunāti procesuālie aspekti, kuri visbiežāk ir pamats pirmās un apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanai Senātā. Pārrunājot monitoringa rezultātus, tika konstatēts, ka kļūdas tiek pieļautas jautājumos, kas būtībā ir zināmi. Minētais lika secināt, ka jāmeklē cēloņi, kāpēc šādas kļūdas arvien tiek pieļautas, kā arī līdzekļi, kā tās turpmāk novērst.

Savukārt tikšanās otrajā daļā tika diskutēts par tiesnešu palīgu iepriekš atsūtītajiem jautājumiem, kā arī apspriesti citi aktuāli jautājumi, kurus tiesnešu palīgi varēja uzdot uz vietas. Daudzie jautājumi liecināja par šādas diskusijas nepieciešamību.

Monitoringu izstrādāja, atbildes uz rajona tiesas un apgabaltiesas tiesnešu palīgu jautājumiem sagatavoja, kā arī tikšanos vadīja Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskie padomnieki: Inga Bērtaite-Pudāne, Santa Savina, Jānis Geks, Santa Ozola, Kristīne Zemīte un Ilvija Pūce. Šā projekta īstenošana bija komandas darbs, kas atspoguļoja padomnieku komandas saliedētību kopēja mērķa sasniegšanai.

Pēc tikšanās interesentiem bija iespēja Komunikācijas nodaļas vadītājas Rasmas Zvejnieces pavadībā doties ekskursijā pa Augstāko tiesu.

Rajona tiesas un apgabaltiesas tiesnešu palīgi savās atsauksmēs tikšanos vērtēja atzinīgi. Tiesnešu palīgi norādīja, ka gūtās atziņas kalpos kā atgādinājums ikdienas darbā aiz katra procesuālā jautājuma saskatīt plašāku kontekstu, vienlaikus nepazaudējot modrību arī attiecībā uz niansēm. No tiesnešu palīgu atsauksmēm izrietēja vēlme turpmāk tikšanos organizēt kā ikgadēju tradīciju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties