6. Jūnijs 2023 14:53
Jaunumi
Augstākajā tiesā pētnieki no Lielbritānijas pārrunā sadarbības iespējas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā
Augstākā tiesa

Pirmdien, 5. jūnijā, Augstāko tiesu apmeklēja pārstāvji no Lielbritānijas vēstniecības Latvijā un no konsultatīvā uzņēmuma Adam Smith International, lai apspriestu savstarpējās sadarbības iespējas un Augstākās tiesas lomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā.

Augstākajā tiesā viesi tikās ar Krimināllietu departamenta senatori Irīnu Jansoni, kas, daudzus gadus strādājot apgabaltiesā, guvusi ievērojamu pieredzi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietu izskatīšanā. Senatore iepazīstināja viesus ar esošo regulējumu un tā trūkumiem.

Vizīte notika Latvijas un Lielbritānijas kopēja projekta ietvaros, ko vada Adam Smith International konsultanti Leam Thompson and Tony Crampton un kas Latvijā tiks īstenots nākamo divu gadu laikā. Projekta mērķis ir institucionālās kapacitātes stiprināšana Latvijā, lai efektīvāk novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, iesaistot Latvijas institūcijas, kas ikdienas darbā saskaras ar šo jautājumu.

Puses pārrunāja kopēju sadarbību, kas ietvertu apmācības un diskusijas, kāzusu izskatīšanu un risinājumu sniegšanu. Pētot arī citu Eiropas Savienības Šengenas zonas valstu pieredzi, plānots veikt salīdzinājumu ar iespējām rezultātus pielietot praktiskajā darbā.

Konsultanti par vērtīgām atzinuši arī jau notikušās vizītes Ģenerālprokuratūrā un Ekonomisko lietu tiesā.

Konteksts:
2022. gada pavasarī Lielbritānijas Smagu noziegumu un organizētās noziedzības tīkls un Ārlietu, sadraudzības un attīstības lietu birojs sadarbojās ar Adam Smith International un Karalisko Apvienoto pakalpojumu institūtu, lai Latvijā veiktu jomas izpēti attiecībā uz nelegālo finansējumu apkarošanu. Pētījumā tika atzīmēts Latvijas ievērojamais progress banku sektora reformēšanā un sākot no 2018. gada veiktie ieguldījumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas pasākumos. Pētījumā tika sagatavots ziņojums ar rekomendācijām. Lielbritānija šobrīd sadarbojas ar Latviju, lai īstenotu vairākas no šīm rekomendācijām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties