14. Jūnijs 2023 14:33
Jaunumi
Saeimas Juridiskā komisija: jāstiprina atbalsts seksuālā vardarbībā cietušajiem bērniem

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 14. jūnijā, lēma uzsākt darbu pie likuma grozījumiem, lai stiprinātu atbalstu bērniem, kuri cietuši no seksuālās vardarbības, un viņu piederīgajiem izmeklēšanas procesā un pēc tā.

“Par seksuālo vardarbību, it īpaši, ja tā skar mazgadīgus bērnus, nedrīkst klusēt. Ar šādām krimināllietām ir jāstrādā ātri. Tām jābūt piesaistītiem kvalificētiem izmeklētājiem un jānoris efektīvā prokoratūras uzraudzībā,” pauda komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, atzīmējot, ka komisija turpinās darbu pie jautājuma risināšanas likumdošanas līmenī.

Klātesošie uzsvēra vairākus problēmjautājumus un to iespējamos risinājumus, tostarp atzīmējot bērnu aizsardzību pēc sprieduma spēkā stāšanās un bāriņtiesu atbildību tās nodrošināšanā. Sēdes dalībnieki vērsa uzmanību uz bāriņtiesu reformas nepieciešamību, lai stiprinātu to kapacitāti un profesionalitāti.

Tāpat sēdē izcelta nepieciešamība pilnveidot psiholoģisko atbalstu cietušajiem bērniem izmeklēšanas procesa laikā, tostarp nodrošinot atbilstošu psiholoģisko sagatavošanu pirms nopratināšanas. Sēdes dalībnieki atzīmēja, ka drīzumā darbu uzsāks starpinstitucionālās sadarbības programma “Bērna māja”, kura veidota ar mērķi novērst retraumatizāciju izmeklēšanas un tiesvedības laikā, kā arī atzīmēja, ka šāda programma būtu vajadzīga ne vien Rīgā, bet arī reģionos.

Komisija pārrunāja arī policijas un prokuratūras darba pilnveides mehānismus, tostarp pievēršoties jautājumam par disciplināratbildības nodrošināšanu, atklājot pārkāpumus amatpersonu darbā.

Juridiskā komisija apkopos priekšlikumus, lai rosinātu likumdošanas izmaiņas, informēja A. Judins.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties