3. Jūlijs 2023 14:41
Jaunumi
Darbību uzsāk Starptautiskais centrs kriminālvajāšanai par agresijas noziegumu pret Ukrainu
Foto: @Eurojust

2023. gada 3. jūlijā Nīderlandes Karalistē, Hāgā Eiropas Savienības Aģentūrā tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eirojusts) oficiāli uzsāka darbību Starptautiskais centrs kriminālvajāšanai par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA) (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression).

Papildus Ukrainai ICPA darbības sākumposmā piedalās arī pieci apvienotās izmeklēšanas grupas (AIG) dalībnieki – Lietuva, Latvija, Igaunija, Polija un Rumānija.

ICPA atklāšanas pasākumā Eirojustā piedalījās arī pārstāvji no Ģenerālprokuratūras.

ICPA atbalstīs agresijas nozieguma lietu sagatavošanu, nodrošinot svarīgus pierādījumus un atvieglojot lietu izveides procesu agrīnā posmā. Īpašā atklāšanas pasākumā ICPA  atklāja Eirojusta priekšsēdētājs Ladislav Hamran, Eiropas tieslietu komisārs Didier Reynders, Ukrainas ģenerālprokurors Andriy Kostin, Starptautiskās Krimināltiesas prokurors Karim A.A. Khan, ģenerālprokurora palīgs Kenneth A. Polite un Nīderlandes tieslietu ministre Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Vienlaikus tika parakstīts ieguldījuma līgums ar Eiropas Komisijas Ārpolitikas instrumentu dienestu un notika centra pirmā darbības uzsākšanas sanāksme.

ICPA un Eirojusta loma

ICPA ir unikāla tiesiskā atbalsta platforma, kas iekļauta Eirojustā, lai atbalstītu valstu izmeklēšanas par agresijas noziegumu, kas saistītas ar karu Ukrainā. Pateicoties ICPA, neatkarīgi prokurori no dažādām valstīm varēs ikdienā strādāt kopā vienuviet, ātri un efektīvi apmainīties ar pierādījumiem un vienoties par kopīgu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas stratēģiju. ICPA darbs efektīvi sagatavos un veicinās jebkādu turpmāku kriminālvajāšanu par agresijas noziegumu neatkarīgi no jurisdikcijas, kurā tā tiks veikta.

Centra atrašanās Hāgā nodrošina vairākas priekšrocības. ICPA ne tikai būs tieša piekļuve Eirojusta izvietotā Genocīda apkarošanas tīkla sekretariāta vērtīgajām zināšanām, bet arī veicinās ciešu sadarbību un koordināciju ar Starptautiskās Krimināltiesas un citiem starptautiskajiem tieslietu jomas dalībniekiem.

Turpmākajos mēnešos tiks veicināta citu valstu un organizāciju iesaistīšanās ICPA. Valstis, kuru rīcībā ir informācija vai pierādījumi, kas attiecas uz agresijas nozieguma pret Ukrainu izmeklēšanu, arī var lūgt ļaut piedalīties.

Informācijas avots: www.eurojust.europa.eu

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties