13. Jūlijs 2023 14:32
Jaunumi
Eiropas Komisija atzinīgi novērtē KNAB un Latvijas veiktās darbības pretkorupcijas jomā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina efektīvi risināt pretkorupcijas jautājumus, norāda Eiropas Komisija publiskotajā 2023. gada ziņojumā par tiesiskumu. Tāpat ziņojumā atzinīgi novērtētas veiktās darbības pretkorupcijas politikas plānošanas jomā, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2023.-2025. gadam pieņemšanā un tā uzdevumu izpildē.

Eiropas Komisija īpaši akcentējusi KNAB efektīvo darbu korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā, tostarp tiesību aktu izstrādē un pilnveidošanā, panākot vairākas nozīmīgas izmaiņas. Pozitīvi novērtēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2023.-2025. gadam pieņemšana un sekmīga tajā ietverto uzdevumu faktiskā ieviešana, kā arī likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pašvaldības domju deputātiem noteikto ienākumu gūšanas ierobežojumu paplašināšana.

Tāpat Eiropas Komisija sniedz pozitīvu vērtējumu arī citām KNAB īstenotajām darbībām korupcijas mazināšanā, tostarp sasniegtajiem rezultatīvajiem rādītājiem un starpinstitucionālās sadarbības nostiprināšanai, sniedzot atbalstu sabiedrotajiem, piemēram, Eiropas Prokuratūrai tās uzsāktajos kriminālprocesos.

Eiropas Komisija ir uzsvērusi valsts amatpersonu deklarāciju sistēmas sekmīgu darbību, tajā skaitā ieviestos deklarāciju pārbaudes mehānismus. Šai sistēmai, kuras pārzinis ir Valsts ieņēmumu dienests (VID), ir pastarpināta sasaiste ar interešu konflikta novēršanas regulējumu, un tās publiskā pieejamība kalpo kā nozīmīgs preventīvs instruments interešu konflikta un korupcijas novēršanā. VID vai sabiedrība, konstatējot kādu šī normatīvā regulējuma pārkāpumu, informē KNAB, kas saņemto informāciju izvērtē savas kompetences ietvaros.

Vienlaikus Eiropas Komisija atzinīgi novērtē Latvijas ievērojamo darbu pie interešu pārstāvības atklātības jeb tā dēvētās lobēšanas nostiprināšanas normatīvajā regulējumā. Eiropas Komisijas ieskatā, Latvijai jāturpina uzsāktais darbs, nodrošinot tiesību akta efektīvu ieviešanu, t.sk. izveidot īpašu interešu pārstāvības reģistru. Pozitīvi novērtēts arī darbs dažādos integritātes jautājumos, kuri saistīti ar augstākās izpildvaras funkcijām un tiesībaizsardzības iestādēm.

Eiropas Komisijas sagatavotajā dokumentā vērtēta tiesiskuma situācija Eiropas Savienības dalībvalstīs un iepriekšējā gadā izteikto ieteikumu ieviešana, kā arī dalībvalstīm sniegti jauni ieteikumi. Dokuments aptver četrus pīlārus – pretkorupcijas regulējumu, valstu tiesu sistēmas, mediju brīvību un plurālismu, kā arī institucionālās līdzsvara un atsvara sistēmas.

Ar pilnu Eiropas Komisijas sagatavoto ikgadējo ziņojumu par tiesiskumu Eiropas Savienībā var iepazīties Eiropas Komisijas tīmekļvietnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties