17. Jūlijs 2023 13:19
Jaunumi
Spēkā stājas izmaiņas Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas pastiprina kriminālatbildību par vardarbību

2023. gada 15.jūlijā stājas spēkā Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz nodrošināt iespējami efektīvāku aizsardzību personām, kuras ir cietušas no noziedzīgiem nodarījumiem saistītiem ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu.

Grozījumi paredz kā prioritāru noteikt tādu kriminālprocesu, kurā tiek izmeklēta vardarbība ģimenē. Šādos gadījumos lietas iztiesāšana būs jāuzsāk ne vēlāk kā četru nedēļu laikā pēc kriminālprocesa saņemšanas. Turpmāk kriminālprocess par vardarbību ģimenē būs jāuzsāk neatkarīgi no cietušās personas iesnieguma, kā arī būs iespēja piemērot speciālo procesuālo aizsardzību no vajāšanās un vardarbības draudiem cietušajām personām.

Izmaiņas likumos nosaka, ka par vajāšanu un draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja tā izdarīta ģimenē, tiks paredzēta brīvības atņemšana līdz trīs gadiem, iepriekš tie bija trīs mēneši. Bet par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu tiks paredzēta brīvības atņemšana līdz trīs gadiem, arī šis termiņš iepriekš bija trīs mēneši.

Efektīvāka aizsardzība arī tiks nodrošināta cilvēkiem, kuru drošība ir apdraudēta ar vairākkārtēju vai ilgstošu izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu un nevēlamu saziņu.

Ar izmaiņām Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā iespējams iepazīties tiesību aktu vietnē Likumi.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties