19. Jūlijs 2023 13:53
Jaunumi
No 1. augusta ziņošanas sistēmai goAML jauna versija

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) pāriet uz jaunu ziņošanas sistēmas goAML versiju, kas uzsāks darbu jau 2023. gada 1. augustā. Jaunā sistēmas versija sekmēs FID darbu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, saņemot kvalitatīvāku un precīzāku informāciju par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarācijām.

goAML sistēmas jaunajā versija 5.2. ir pielāgota globālajām tendencēm finanšu izlūkošanas jomā ar mērķi efektivizēt finanšu izlūkošanas dienestu darbu, kā arī ļautu iegūt kvalitatīvākus datus tālākam darbam naudas atmazgāšanas lietu izmeklēšanā un sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām. goAML sistēmu izstrādājis Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības novēršanas birojs (UNODC), un to izmanto vairāk nekā 60 pasaules valstīs.

Ieguvumi, ieviešot goAML sistēmas jauno versiju:

  • Iespēja iesniegt precīzākus un strukturētākus ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem;
  • Jaunas funkcijas, piemēram, iespēja ziņot par virtuālo valūtu darījumiem un sankciju subjektiem;
  • XML datnes formāta ziņojumu augšupielādēšana un labošana uzreiz goAML tīmekļvietnē;
  • Jauni ziņojuma lauki atbilstoši identificētajām jaunākajām vajadzībām ziņošanas jomā.

Līdz ar pāreju uz jauno goAML sistēmas versiju, FID aicina sagatavotos ziņojumus un sliekšņa deklarācijas vēl esošajā goAML versijā iesniegt savlaicīgi (līdz 29.07.2023), paredzot sistēmas darbības pārtraukumu uzlabojumu darbiem.

2023. gada 30. un 31. jūlijā tiks veikti tehniskie sistēmas pārejas darbi, līdz ar to ziņojumi un sliekšņa deklarācijas netiks pieņemtas. Savukārt, sākot ar 2023. gada 1. augustu, ziņojumi un sliekšņa deklarācijas tiks pieņemtas jau jaunajā goAML sistēmas versijā, kas būs pieejama tajā pašā vietnē https://goaml.fid.gov.lv.

goAML ir speciāli veidota lietojumprogramma, kas paredzēta tieši finanšu izlūkošanas dienestu darbam. FID goAML lieto kopš 2021. gada 1. oktobra. Pašlaik goAML ir izveidoti 2500 institūciju konti, nodrošinot aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarāciju saņemšanu no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektiem un tālāku to analīzi, kā arī operatīvu informācijas apmaiņu ar tiesībaizsardzības iestādēm finanšu izlūkošanas jomā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties