31. Jūlijs 2023 16:38
Jaunumi
8,8% no kopējiem trauksmes cēlēju iesniegumiem valstī saņemti prokuratūrā

2022. gadā Valsts kanceleja apzināja 44 kompetentās institūcijas, tajā skaitā prokuratūru, kurās saņemti kopā 396 iesniegumi, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi. No visiem saņemtajiem iesniegumiem 111 tika atzīti par atbilstošiem Trauksmes celšanas likumam. Prokuratūrā konkrētajā gadā saņemti un izvērtēti 35 iesniegumi, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi, tas ir, 8,8 % no kopējā iesniegumu skaita valstī.

No prokuratūrā 2022. gadā saņemtajiem iesniegumiem divi tika atzīti par trauksmes cēlēju ziņojumiem, un uzsākta to pārbaude pēc būtības. Savukārt 21 iesniegums netika atzīts par trauksmes cēlēja ziņojumu, jo neatbilda kādai no Trauksmes celšanas likumā noteiktajām trauksmes celšanas pazīmēm (piemēram, ziņots tikai par personīgu interešu aizskārumu, informācija nav gūta saistībā ar darbu, informācija par civiltiesiskiem strīdiem, dažādu iestāžu lēmumu apstrīdēšana vai pārsūdzēšana u. c.). 12 ziņojumi nosūtīti pēc piekritības citām institūcijām izskatīšanai atbilstoši kompetencei. Vairāk nekā prokuratūrā iesniegumi saņemti tikai Valsts ieņēmumu dienestā – 61, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā – 55 un Valsts policijā – 36.

2022. gadā prokuratūrā sniegtas konsultācijas 21 personai par jautājumiem, kas saistīti ar trauksmes celšanu. Personas konsultētas par Trauksmes celšanas likumā noteikto ziņojuma iesniegšanas kārtību, trauksmes cēlēja identitātes aizsardzības garantijām, kā arī citiem jautājumiem, kas saistīti ar trauksmes celšanu. Tāpat sniegta konsultācija par Latvijas Prokuroru ētikas kodeksa 46. punkta noteikumiem. Proti, prokuroram izskaidrotas tiesības jautājumā par iespējamu ētikas normu pārkāpumu pseidonimizētā veidā vērsties Prokuroru atestācijas komisijā, tas ir, izmantot prokuratūras kontaktpersonu trauksmes celšanas jomā.

Sadarbojoties ar citām kompetentajām institūcijām, sniegtas konsultācijas un nepieciešamā informācija šo institūciju kontaktpersonām par jautājumiem, kas saistīti ar trauksmes cēlēju ziņojumu izvērtēšanu vai to virzību. Veikta informācijas apmaiņa ar trauksmes cēlēju kontaktpunktu – Valsts kanceleju – un citām institūcijām, t.sk. biedrību “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Tāpat četri trauksmes cēlēji (kuru iesniegumi par trauksmes cēlēja ziņojumiem tika atzīti 2021. gadā) informēti par ziņojumu izskatīšanas gaitu, pārbaudēs konstatētajiem faktiem, pieņemtajiem lēmumiem vai veiktajām darbībām.

2022. gadā iesniedzēji prokuratūrai ziņojuši par iespējamiem pārkāpumiem šādās jomās:

  • amatpersonu bezdarbību, nolaidību, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu vai citām prettiesiskām darbībām – 21;

  • korupciju – 3;

  • valsts drošības apdraudējumu – 3;

  • publiskas personas finanšu līdzekļu vai mantas izšķērdēšanu – 2;

  • izvairīšanos no nodokļu samaksas – 2;

  • pārkāpumiem finanšu un kapitāla tirgus sektorā – 2;

  • pārkāpumiem publisko iepirkumu jomā – 1;

  • cilvēktiesību pārkāpumiem – 1.

Trauksmes celšanas būtība ir iespēja veicināt likumīgu, godprātīgu, atklātu un pārredzamu organizāciju darbību publiskajā un privātajā sektorā, izmantojot tiesības brīvi paust savu viedokli.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties