10. Augusts 2023 14:34
Jaunumi
Stājies spēkā notiesājošs spriedums KNAB sekmīgi izmeklētā kriminālprocesā par fiziskās personas kukuļa došanu pašvaldības būvvaldes vadītājam

Stājies spēkā notiesājošs spriedums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sekmīgi izmeklētā kriminālprocesā par fiziskās personas kukuļa došanu pašvaldības būvvaldes vadītājam, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļdevēja interesēs. Tiesa atzinusi fizisko personu par vainīgu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piemērojusi tai 7440 eiro naudas sodu.

Iztiesātā kriminālprocesa materiāli satur ziņas par to, ka fiziska persona deva valsts amatpersonai kukuli – konjaka pudeli gandrīz 150 eiro vērtībā. Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, bez tiesiska pamata akceptētu fiziskās personas būvniecības ieceri par atpūtas ēku novietošanu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem šādu darbību īstenošana ir aizliegta.

KNAB atzinīgi novērtē pašvaldības būvvaldes vadītāja aktīvo rīcību, nekavējoties ziņojot par kukuļdošanu. KNAB atgādina – ja saņemts kukuļošanas piedāvājums, ir būtiski atcerēties galvenos rīcības soļus: nepiekrist, taču piedāvājumu tūlītēji nenoraidīt, lūdzot laiku piedāvājuma apsvēršanai vai aicinot šādus jautājumus nerisināt konkrētajā brīdī, un nekavējoties sazināties ar KNAB. Iestāde instruēs par tālākajiem rīcības soļiem, lai fiksētu noziegumu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule: “Cīņā ar korupciju, t.sk. kukuļdošanu, izšķiroša nozīme ir sabiedrības aktīvai rīcībai un spējai atbilstoši reaģēt – par situāciju pēc iespējas ātrāk jāziņo tiesībaizsardzības iestādei. Šādos gadījumos KNAB augstu vērtē katra ziņotāja pieņemto lēmumu netolerēt korupciju un uzticēt tiesībaizsardzības iestādei izmeklēt situācijas faktiskos apstākļus, lai iespējamo likumpārkāpēju varētu saukt pie atbildības.”

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 15. jūlijā un izskatīja vienas dienas laikā paātrinātā procesa kārtībā aizdomās par iespējamu Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā noteikto noziedzīgo nodarījumu – kukuļa došanu valsts amatpersonai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties