15. Augusts 2023 17:07
Jaunumi
Digitāli risinājumi atslogos tiesībsargājošo iestāžu ikdienas darbu sabiedrības drošībai

15.augustā Ministru kabinets (MK) izdeva rīkojumu par Atveseļošanas fonda ietvaros īstenojamu projektu "Tehniskā nodrošinājuma un digitālo risinājumu ieviešana izmeklēšanas procesa efektīvai darbībai, sabiedriskās kārtības un drošības monitoringa uzlabošanai", kura rezultātā tiks atslogots tiesībsargājošo iestāžu ikdienas darbs sabiedrības drošībai. Projektu īstenos Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs sadarbībā ar Valsts policiju un VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Projekta īstenošanā, kas ir daļa no valsts mēroga iniciatīvas "Pārvaldes modernizācija un pakalpojumu digitālā transformācija, tai skaitā uzņēmējdarbības vide", plānots paplašināt uz video novērošanas risinājumiem bāzēto tehnoloģisko platformu pielietošanu transportlīdzekļu, kas pārvietojas Latvijas teritorijā, valsts numura zīmju atpazīšanai un uzkrāšanai, fiksējot to atrašanās vietu, datumu, laiku, fotogrāfiju un citus parametrus. Tas sekmēs noziedzīgo nodarījumu ātrāku izmeklēšanu un atklāšanu, fiksēs transportlīdzekļu dalību ceļu satiksmē bez derīgas tehniskās apskates vai obligātas civiltiesiskās apdrošināšanas polises vai, neievērojot autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas noteikumus.

Ieviešot vienotu tehnoloģisko platformu transportlīdzekļu valsts numura zīmju atpazīšanai un uzkrāšanai, tiks izmantoti moderni, mūsdienu datu drošības prasībām atbilstoši tehnoloģiskie risinājumi, ar kuru palīdzību tiks veicināta sabiedriskā kārtība un drošība valstī. Piemēram, būs iespējams operatīvi identificēt transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes un salīdzināt tās ar sistēmā definētiem transportlīdzekļu sarakstiem. Konstatējot sakritību, informācija par šāda transportlīdzekļa kustību automātiski tiks paziņota tālākai reaģēšanai. Sākotnēji transportlīdzekļu kustību paredzēts fiksēt aptuveni 100 vietās uz VSIA "Latvijas Valsts ceļi" uzturētajiem autoceļiem.

Tāpat ar projekta palīdzību plānots uzsākt Kriminālprocesa informācijas sistēmas (KRASS) 1. posma izstrādi, kas nodrošinātu iespēju uzsākt izmeklēšanas procesa īstenošanu elektroniskajā vidē, kā arī datu apmaiņu Tieslietu ministrijas elektroniskajā lietu katalogā un lietu izsekojamību, kā arī informācijas pieejamību un atklātību.

Pašlaik papildus manuālajai dokumentu apritei ziņas par valstī reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, uzsāktajiem kriminālprocesiem un kriminālprocesos pieņemtajiem procesuālajiem lēmumiem ir jāievada KRASS, kas ir manuāls un darbietilpīgs process. Iesākot KRASS 1. posma izveidi, dažu procesu papīra dokumentu formāts tiks mainīts uz elektronisko dokumentu formu. Tāpat būs iespējams elektroniskos dokumentus parakstīt, saskaņot un tālāk nosūtīt digitālajā vidē, izveidojot vienotu darba vidi.

Šobrīd, pieaugot tehnoloģiju īpatsvaram ikdienā, pieaug arī iespējas un nepieciešamība īstenot drošu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju integrāciju, lai būtu iespējams optimizēt dažādu dienestu un specifiskas jomas pārraugošu iestāžu ikdienas sadarbību, ievērojot datu drošības prasības.

Projekta izmaksas plānotas ne vairāk kā 3 337 856 eiro apmērā, tai skaitā Atveseļošanas fonda finansējums 2 807 280 eiro apmērā un valsts budžeta finansējums pievienotās vērtības nodokļa izmaksu segšanai ne vairāk kā 530 576 eiro apmērā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties