30. Augusts 2023 15:38
Jaunumi
Senāts atstāj spēkā SPRK lēmumu par dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram noteiktajām neatkarības prasībām

Senāta Administratīvo lietu departaments 30. augustā atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesa spriedumu, ar kuru noraidīts pieteicējas – „Conexus Baltic Grid” – pieteikums par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu par uzņēmumam kā vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram noteiktajām neatkarības prasībām pēc dabasgāzes pārvades sistēmas nodalīšanas no ražošanas un piegādes darbībām.

Izskatāmajā lietā bija strīds par Enerģētikas likuma 111. panta trešās daļas interpretāciju, proti, vai šī tiesību norma nosaka pieteicējas akcionāru tiesību, tostarp balsstiesību, ierobežojumu. Minētajam jautājumam ir pakārtots nākamais strīdus jautājums lietā, vai pieteicējas statūtos paredzētie akcionāru tiesību, tostarp balsstiesību, ierobežojumi ir pietiekami, lai garantētu, ka attiecīgie akcionāri neizmantos jebkādas tiesības pieteicējā kā vienotajā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatorā.

Senāts atzina, ka apgabaltiesa ir pareizi secinājusi, ka Enerģētikas likuma 111. panta trešajā daļā ir ietverti nosacījumi vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarībai, bet nav noteikti ierobežojumi akcionāriem izmantot balsstiesības, kā to uzskata pieteicēja. Proti, Enerģētikas likuma 111. panta trešā daļa nenosaka balsstiesību ierobežojumus un līdz ar to pieteicējas akcionāra balsstiesību izmantošanas ierobežojumi nav noteikti ar likumu. Senāts spriedumā norāda, ka apgabaltiesa pareizi ir secinājusi, ka tā kā nepastāv ne likumā, ne statūtos noteikts balsstiesību ierobežojums, visas pieteicējas akcijas ir balsstiesīgas un ņemamas vērā, nosakot balsstiesīgo pamatkapitālu. Tādējādi apgabaltiesa ir pamatoti secinājusi, ka šādos apstākļos, pat ja akcionārs labprātīgi apņemas neizmantot balsstiesības, nav izslēgta iespēja šādam akcionāram ietekmēt lēmumus sabiedrībai svarīgos jautājumos, un līdz ar to pieteicējas statūtos ietvertais nenodrošina neatkarības prasību ievērošanu.

Ne Enerģētikas likuma 111. panta trešā daļa, ne kāda cita tiesību norma neparedz konkrētu veidu, kādā vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram jānodrošina atbilstība neatkarības prasībām, bet definē rezultātu, kāds tam jāsasniedz.

Senāta ieskatā apgabaltiesa pareizi norādījusi, ka normatīvie akti neuzliek regulatoram pienākumu norādīt, kādus konkrētus pasākumus vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram jāveic, lai tas izpildītu neatkarības prasības. No pārsūdzētā lēmuma satura apgabaltiesa konstatējusi, ka regulators nav norādījis konkrētus risinājumus un nav atzinis, ka neatkarības prasības ir izpildāmas vienā konkrētā veidā, proti, akcionāriem atsavinot pieteicējas vai akciju sabiedrības „Latvijas Gāze” akcijas.

Lieta Nr. SKA-60/2023 (A43008418

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties