8. Septembris 2023 14:00
Jaunumi
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsāk informatīvu un izglītojošu kampaņu "KORUPCIJA SMACĒ! Ziņo KNAB lietotnē"

Šodien, 8. septembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsāk informatīvu kampaņu "KORUPCIJA SMACĒ! Ziņo KNAB lietotnē". Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par korupcijas ietekmi uz tiesiskumu un valsts labklājību, kā arī aicināt iedzīvotājus ziņot par korupciju jaunajā KNAB tiešsaistes ziņošanas platformā vai tās mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Aptauju dati par korupcijas uztveri liecina - 78% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcija valstī ir izplatīta, bet 42% ir gatavi ziņot par korupcijas gadījumiem, ja pastāv anonimitātes iespēja. Gados jaunākai auditorijai ir lielāka vēlme ziņot par korupciju.

"Korupcijas novēršana un ziņošana par iespējamiem korupcijas gadījumiem ir ikviena Latvijas iedzīvotāja pienākums un atbildība. Ir svarīgi apzināties, ka korupcija nav kaut kas abstrakts - ar to iedzīvotāji var sastapties pat ikdienas situācijās, kad ir jāpieņem personīgi atbildīgi lēmumi. Mēs vēlamies veicināt pareizās izvēles, tāpēc, izvērtējot sabiedrības pieprasījumu, esam izstrādājuši ātru, ērtu un drošu ziņošanas platformu un tās mobilo lietotni "Ziņo KNAB". Tā paredz anonimitāti, saziņas iespēju ar KNAB amatpersonu un iespēju sekot līdzi iesnieguma virzībai," kampaņas mērķi un jaunās ziņošanas platformas nozīmi uzsver KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Kampaņas vēstnesis ir ētera personība un dīdžejs Magnuss Eriņš, kura pārliecība ir būt godprātīgam gan privātos darījumos, gan arī biznesā. "Korupcijai ir graujoša ietekme gan uz valsts izaugsmi, ierobežojot iedzīvotāju iespējas dzīvot labāk, gan arī uz cilvēka personību, radot sev stresu un riskus tikt pieķertam un sodītam. Īpaši vēlos pievērst jaunās paaudzes uzmanību tam, ka koruptīvas izvēles nav risinājums nevienai problēmai," saka Magnuss Eriņš.

Kampaņas atklāšana notika Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē. Fakultātes dekāns, profesors Gundars Bērziņš uzsver: "Jaunā studentu paaudze ir būtiski sociāli aktīvāka. To mēs izjūtam studiju vidē un varam secināt arī pēc iesniegumu skaita. Daudzi studenti aktīvi ziņo par neatbilstībām studiju procesā, un viņi zina savas tiesības. Tādēļ mūsu pieredze ļauj secināt, ka jaunieši varētu aktīvi iesaistīties un izmantot KNAB jauno lietotni."

"Identificēt aizdomīgus finanšu darījumus, kas saistīti ar korupciju, ir sarežģīti, bet mēs to darām un ziņojam atbildīgajām valsts institūcijām. Esam uzlabojuši sadarbību ar valsts institūcijām šajā jomā, jo mūsu valstī lieliski darbojas privātā-publiskā partnerība. Ir ļoti svarīgi, ka ir izveidoti uz klientu orientēti, ātri, ērti un droši ziņošanas rīki ar saziņas un atgriezeniskās saites funkciju," uzsver Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

"Konkurences padome bieži novēro aizliegtas vienošanās publiskos iepirkumos, un tas būtiski ietekmē sabiedrību. Ja skatāmies uz karteļiem un aizliegtām vienošanām, tas rada zaudējumus sabiedrībai, jo tās mērķis ir pārdot preci par sadārdzinātu cenu. Diemžēl mēs redzam, ka dažkārt pats pasūtītājs to ir veicinājis, piemēram, nosūtot potenciālā iepirkuma saturu vēl pirms iepirkuma izsludināšanas. Tā ir rīkošanās konkrēta uzņēmēja interesēs. Tāpēc ir svarīgi, lai cilvēkiem pēc iespējas vieglāk būtu iesaistītes gan aizliegtu vienošanos, gan korupcijas apkarošanā. Turklāt ir ļoti svarīgi, lai no valsts puses ziņošanas iespēju padarītu ērtu, tostarp nodrošinot anonimitāti, kā arī saglabāt atgriezenisko saisti. Tādējādi palielināsies sabiedrības un indivīda pārliecība, ka valsts rīkosies un šo informāciju izmantos. Lietotne "Ziņo KNAB" noteikti veicinās cilvēku iesaisti," pauž Konkurences padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Račko.

"No Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viedokļa raugoties, "mežonīgais kapitālisms" ir aiz muguras, un uzņēmēji virzās ilgtspējīga biznesa virzienā, tāpēc arī pieaug ziņošana par korupcijas gadījumiem. Ļoti svarīgi, lai uzņēmēji varētu uzticēties valsts iestādēm un šī ziņošanas iespēja būtu ātra un ērta. Tomēr mēs vēl aizvien pārāk maz cīnāmies ar cēloņiem - valstij jādara viss, lai "korupcijas tirgus" būtu pēc iespējas mazāks. Ir jādomā, kā uzlabot un paātrināt valsts un pašvaldības iestāžu darbību, lai zustu pamats korumpēt ierēdni, piemēram, lai nebūtu jēgas dot kukuli, lai kaut kas notiktu ātrāk. Diemžēl mums ir iestādes, kur uz atbildi ir jāgaida mēnešiem, tāpēc ir jāstrādā, lai virzītos uz "korupcijas tirgus" samazināšanu," uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Kampaņā "KORUPCIJA SMACĒ! Ziņo KNAB lietotnē" ir izveidots interaktīvs video - izglītojošs rīks, kas veido auditorijas izpratni par korupciju un liek aizdomāties par korupcijas riskiem un koruptīvu lēmumu negatīvajām sekām gan personīgā, gan valstiskā līmenī.

Par kampaņu vēstīs reklāma televīzijā, radio, internetā un pilsētvidē. Tāpat ar valsts, pašvaldību un sabiedrisko organizāciju atbalstu tiks izplatītas līdzi ņemamās kafijas krūzes ar kvadrātkodu, kas tā lietotājus aizvedīs uz kampaņas vietni, kurā sniegta informācija par jauno ziņošanas platformu un lietotni.

Kampaņā ir izstrādāts arī informatīvais plakāts "Saskāries ar korupciju?" par rīcības soļiem korupcijas situācijās, kā arī informatīva pastkarte. Abi materiāli tiks izvietoti publisko institūciju telpās. Reklāmas kampaņas norises laiks ir no 2023. gada 8. līdz 29. septembrim.

Kampaņas materiāli ir pieejami vietnē: https://www.knab.gov.lv/lv/korupcija-smace

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties