18. Septembris 2023 10:09
Jaunumi
Diskusija par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas noslēgtā tiesiskās palīdzības līguma denonsēšanas nepieciešamību, iespējām un sekām

6. septembrī notika juristu un tiesību politikas veidotāju diskusija par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas noslēgtā tiesiskās palīdzības līguma denonsēšanas iespējām un riskiem. Pasākumu rīkoja žurnāls “Jurista Vārds” sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju, un tas notika Rīgā, Latvijas Arhitektu savienības telpās. 

Diskusijas iemesls bija tas, ka Saeima šī gada 22. jūnijā, 51 deputātam balsojot par, nodeva Saeimas Ārlietu komisijai likumprojektu, kas paredz denonsēt Latvijas un Krievijas līgumu par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civillietās, ģimenes lietās un krimināllietās (turpmāk – Līgums). 

Līgums parakstīts 1993. gada 3. februārī un stājies spēkā 1995. gada 28. martā. Tas regulē ļoti plašu jautājumu loku Latvijas tiesiskajā sadarbībā ar Krieviju: procesuālo darbību izpildi, personu nopratināšanu un izdošanu, pierādījumu nodošanu, piemērojamā likuma un jurisdikcijas noteikšanu, spriedumu atzīšanu un izpildi un citus sadarbības aspektus civiltiesību, ģimenes tiesību un krimināltiesību jomās. 

Likumprojekta, kas aicina Līgumu denonsēt, pieteicēji uzsver, ka Krievijas uzsāktā karadarbība Ukrainā ir izgaismojusi Krievijas politiskā režīma brutalitāti un cilvēktiesību pārkāpumus gan pašā Krievijā, gan ārpus tās robežām. Tā rezultātā nosacījumu pārskatīšana sadarbībai ar Krieviju ir kļuvusi par politiski un morāli aktuālu jautājumu ne vien Latvijā, bet arī citās valstīs. Vienlaikus līguma laušanai ir arī pretinieki, kas uzskata, ka šāda rīcība apgrūtinās izmeklēšanas, tiesu, dzimtsarakstu un citu iestāžu darbu. 

Diskusijā 6. septembrī piedalījās: Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Sanita Pēkale, LU Juridiskās fakultātes asociētā profesore, zv. advokāte Dr.iur. Inga Kačevska, zv. advokāts Lauris Liepa (COBALT zvērinātu advokātu birojs), zv. advokāts Saulvedis Vārpiņš, Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības direktors Ilvars Turkopuls un Latvijas Republikas prokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Mārcis Viļums. 

Pasākumu klātienē apmeklēja un diskusijā iesaistījās arī Saeimas deputāti, Tieslietu ministrijas, Valsts prezidenta kancelejas darbinieki, tiesneši, advokāti u.c. Diskusiju vadīja žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte. 

Paredzams, ka jau tuvākajā laikā likumprojektu, kas paredz denonsēt Līgumu, skatīs saeimas Ārlietu un Juridiskās komisijas, kā arī par to varētu notikt balsojums Saeimas plenārsēdē. 

Diskusija tika translēta tiešraidē “Jurista Vārda” facebook kontā, tās ieraksts pieejams portālā juristavards.lv. 

19. septembrī iznāks žurnāla "Jurista Vārds" tematiskais laidiens, kurā tiks atspoguļota šī diskusija, kā arī tiks publicēti vairāki viedokļi par Latvijas - Krievijas tiesiskās palīdzības līguma piemērošanu un ar to saistītajām problēmām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties