20. Septembris 2023 12:16
Jaunumi
Satversmes tiesas un Augstākās tiesas rīkotā starptautiskā konference par Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildi tiešraidē 21. septembrī plkst. 9.30

Rīt, 21. septembrī plkst. 9.30, Satversmes tiesa un Augstākā tiesa organizē starptautisku konferenci “Tiesu varas loma Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu izpildē” ar mērķi stiprināt Eiropas tiesu savstarpējo dialogu un kopīgās vērtības Eiropas tiesiskajā telpā. Konferences tiešraide būs pieejama Satversmes tiesas un Augstākās tiesas sociālajos plašsaziņas līdzekļos.

Konferences tiešraide būs pieejama 21. septembrī no plkst. 9:30 latviešuangļu un franču valodā.

Konference notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros, un tās galvenā tēma ir tiesiskuma stiprināšana, kas vienlaikus ir viens no mērķiem, ko Latvija ir izvirzījusi savā prezidentūrā. Satversmes tiesas un Augstākās tiesas organizētajā konferencē dalībnieki diskutēs par nacionālo tiesu lomu ECT nolēmumu izpildē, ņemot vērā subsidiaritātes principu. Šis princips nozīmē Eiropas tiesu kopīgu atbildību par cilvēktiesību aizsardzību. Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas sistēmā nav svarīgu un mazāk svarīgu iestāžu – subsidiaritāte palīdz nodrošināt tiesības uz taisnīgu tiesu un stiprināt cilvēktiesību aizsardzību visā Eiropā, lai ieguvējs būtu ikviens no vairāk nekā 600 miljoniem eiropiešu, kurus šī konvencija aizsargā.

ECT nolēmumi palīdz atjaunot taisnīgumu privātpersonu cilvēktiesību pārkāpumu gadījumā. Vienlaikus šie nolēmumi atklāj vienotas Eiropas identitāti un aizsargā mūsu kopīgās vērtības – vispirmām kārtām tiesiskumu, kas ir neatņemams demokrātijas un miera aizsardzības priekšnoteikums. Tādēļ konferencē īpaši svarīga būs diskusija par ECT nolēmumu izpildes nozīmi, kas ir tiesību uz taisnīgu tiesu neatņemams elements. Lai stiprinātu tiesiskumu Eiropā, konferences dalībnieki analizēs nacionālo konstitucionālo identitāšu ietekmi uz ECT spriedumu izpildi, tiesas procesu atjaunošanu pēc ECT spriedumiem un pasākumiem ECT spriedumu izpildes uzraudzībai.

Konferenci ar uzrunām atklās Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs un tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Ar priekšlasījumiem konferencē uzstāsies:

Síofra O’Leary, Eiropas Cilvēktiesību tiesas priekšsēdētāja; Ineta Ziemele, Eiropas Savienības Tiesas tiesnese; Başak Çalı, starptautisko tiesību profesore (Hertie School); Marialena Tsirli, Eiropas Cilvēktiesību tiesas sekretāre; Anita Kovaļevska, Latvijas Republikas Augstākās tiesas senatore; Petr Angyalossy, Čehijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētājs; Kanstantsin Dzehtsiarou, cilvēktiesību profesors (Liverpūles Universitāte); Emmanuelle Bribosia, Beļģijas Konstitucionālās tiesas tiesnese; Jānis Pleps, Latvijas Republikas Augstākās tiesas senators; Helena Jäderblom, Zviedrijas Augstākās Administratīvās tiesas priekšsēdētāja; Antoine Buyse, cilvēktiesību profesors (Utrehtas Universitāte), Nīderlandes Cilvēktiesību institūta direktors; Mārtiņš Mits, Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis; Artūrs Kučs, Latvijas Republikas Satversmes tiesas tiesnesis; Jörg Polakiewicz, Eiropas Padomes Juridisko konsultāciju un publisko starptautisko tiesību direktorāta direktors, juridiskais padomnieks; Heinrich Amadeus Wolff, Vācijas Federālās Konstitucionālās tiesas tiesnesis; Olga Papadopoulou, valsts padomniece (Grieķijas Valsts padome); Geir Ulfstein, profesors (Publisko un starptautisko tiesību nodaļa, Oslo Universitāte).

Konferences programma un plašāka informācija par konferenci pieejama Satversmes tiesas mājaslapā un Augstākās tiesas mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties