22. Septembris 2023 13:47
Jaunumi
Tieslietu ministrija izstrādā regulējumu Krievijā un Baltkrievijā reģistrētu automašīnu konfiskācijai

Sniedzot atbalstu atbildīgajām nozarēm – Satiksmes un Iekšlietu ministrijām – Tieslietu ministrija iesniegs Saeimā likumprojektu tiesiskā regulējuma izmaiņām, kas liegtu Latvijas Republikā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Izvairoties no normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, sekotu Krievijā un Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskācija.

Plānotās izmaiņas paredzētu Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Krievijas un Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijas Republikā, noteiktu sekas un transportlīdzekļu īpašnieku atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā, kā arī novērstu šo personu izvairīšanos no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu. Gadījumā, ja 3 mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

Kā norāda tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Jebkuram ciemiņam, kas ierodas Latvijā, ir jāciena mūsu valsts likumi un kārtība. Eiropas Savienības robežas šķērsošana ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, līdz ar to arī atrašanās Latvijā, ir sankciju pārkāpums. Ja transportlīdzekļi ar Krievijas un Baltkrievijas numurzīmēm laicīgi netiktu pārreģistrēti, iespējams, tos varētu konfiscēt par labu Ukrainai, atbalstot tās armiju frontes līnijā. Vienlaikus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuru valstis īsteno nelegālu un asiņainu karu Ukrainā un kuri tomēr vēlas pārvietoties Latvijas teritorijā, aicinu to darīt jau ar Latvijā reģistrētām numurzīmēm, ar kājām vai sabiedrisko transportu, ievērojot likumu un cienot ceļu satiksmes noteikumus.”

Tieslietu ministrija izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas Federācijas reģistrāciju, līdz ar to attiecīgas valsts pilsoņi ar saviem transportlīdzekļiem ES teritorijā nedrīkst atrasties.

Eiropas Komisija norādījusi, ka sankciju atbilstoša un samērīga piemērošana ir katras dalībvalsts kompetencē. Latvijā plānotās izmaiņas noteiktu aizliegumu arī Baltkrievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, ņemot vērā arī ES noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties